Νηστεία της επιδερμίδας
Υγεία

"Νηστεία της επιδερμίδας": Πότε πρέπει να σταματάμε τα καλλυντικά

Ίσως να θεωρούμε δεδομένη τη ρουτίνα ομορφιάς μας, ωστόσο μια τάση που μας έρχεται από την Άπω Ανατολή προτείνει να κάνουμε μικρά διαλείμματα από τα αγαπημένα μας καλλυντικά. Το skin fasting, σε ελεύθερη απόδοση «νηστεία της επιδερμίδας», είναι ένα όρος που λανσάρισε το ιαπωνικό brand Mirai Clinical.

Βασίζεται στη θεωρία ότι είναι καλό να αφήνουμε στην επιδερμίδα μας να ξεκουράζεται από τα προϊόντα ομορφιάς και να αναγεννιέται μόνη της, για ένα διάστημα. Οι υποστηρικτές του skin fasting λένε ότι ο φυσικός φραγμός του δέρματος εξασθενεί από τη συνεχή χρήση προϊόντων, συνιστούν επομένως να τον αφήνουμε για ένα διάστημα να αυτορυθμίζεται και να αποτοξινώνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην πράξη, κάποιοι προτείνουν να απέχουμε για λίγες μέρες από όλα τα καλλυντικά, ενώ άλλοι να απλοποιήσουμε τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μας.

Όμως η επιλογή της απόλυτης αποχής από τα καλλυντικά, έστω και για λίγες μέρες, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί σε σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής Vogue, δεν στηρίζεται επαρκώς από την επιστήμη.

«Ακόμα κι αν είμαστε υποστηρικτές του skin fasting, δεν είναι καλή ιδέα να διακόψουμε τη χρήση όλων των προϊόντων» πιστεύει η δερματολόγος Ανιαλί Μάτο, προσθέτοντας:

«Ο καθαρισμός είναι σημαντικό κομμάτι της ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας μας και η απομάκρυνση του ιδρώτα, της βρομιάς, των βακτηρίων και των ρύπων από την επιφάνεια του δέρματος συμβάλλει τόσο στην προσωπική υγιεινή όσο και στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης». Ένα ακόμα βήμα που η Δρ Μάτο θεωρεί ότι δεν πρέπει να βγάλουμε από την καθημερινότητά μας, έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα, είναι η εφαρμογή αντιηλιακών φίλτρων στην επιδερμίδα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η διακοπή της χρήσης συγκεκριμένων συστατικών μπορεί να οδηγήσει, μάλιστα, σε δυσάρεστες καταστάσεις. Για παράδειγμα η αισθητικός Κέιτ Κερ επισημαίνει ότι «αν χρησιμοποιείτε ρετινόλη, δεν πρέπει να σταματήσετε να το κάνετε γιατί όταν επιστρέψετε αργότερα σε αυτήν, η επιδερμίδα θα χρειαστεί να προσαρμοστεί από την αρχή στη θεραπεία. Για να δράσουν συγκεκριμένα συστατικά στο δέρμα μας απαιτείται επαναληπτική χρήση, την οποία το fasting παρεμποδίζει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Δίαιτα» αντί για «νηστεία»

Μια καλύτερη προσέγγιση θα ήταν, μάλλον, αντί για νηστεία να υιοθετήσουμε μια πιο ισορροπημένη «διατροφή» για την επιδερμίδα μας σε σταθερή βάση. Δηλαδή, να επανεξετάσουμε τον αριθμό των προϊόντων που χρησιμοποιούμε καθημερινά και, ίσως, να τον ελαττώσουμε. «Η χρήση πολλών προϊόντων ενδέχεται είτε να αφοπλίζει όσα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα ή, στο άλλο άκρο, να οδηγεί σε ευαισθησία, ερεθισμό, ακόμα και εξανθήματα και εκζέματα» προειδοποιεί η Δρ. Μάτο.

«Στην περίπτωση της περιποίησης της επιδερμίδας, ουκ εν τω πολλώ το ευ» συμφωνεί και ο Νίκολας Τρέιβις, δημιουργός του brand καλλυντικών Alliew of Skin. «Θεμελιώδης λειτουργία του δέρματός μας είναι να δρα ως προστατευτικός φραγμός. Φορτώνοντάς το λοιπόν με υπερβολικά πολλά προϊόντα, όχι μόνο σπαταλάμε χρόνο και χρήματα αλλά μπορεί επιπλέον να διαταράξουμε τη λειτουργία του».

Με αφορμή λοιπόν την τάση του skin fasting και με την ευκαιρία της καραντίνας, στη διάρκεια της οποίας πιθανότατα έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, ας αναθεωρήσουμε τη ρουτίνα ομορφιάς μας. Βασικοί κανόνες; Να μη λείπουν τα αντιηλιακά φίλτρα (όταν τουλάχιστον αρχίσουμε να βγαίνουμε ξανά από το σπίτι) και να επενδύσουμε σε συστατικά με κλινικά δοκιμασμένη αποτελεσματικότητα, όπως η βιταμίνη C, η ρετινόλη, τα πεπτίδια.

Αν, πάλι, δεν ξέρουμε πώς να τα συνδυάσουμε, ο πιο σίγουρος τρόπος είναι να βασιστούμε σε ένα προϊόν πολλαπλής δράσης «και για να μην υπερφορτώνουμε την επιδερμίδα μας», καταλήγει η Τζασμίν Γουίκς-Στίβενς, δημιουργός του brand Faace, «και για να περιορίσουμε τις σπατάλες κάθε είδους».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ