Υγεία

Συναγερμός στην Ελλάδα για τον κορωνοϊό: Σε καραντίνα όλη η Ιταλία - Ορατή η πανδημία!


«Είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε θυσίες σε όλους τους πολίτες. Το μέτρο αυτό ονομάζεται "εγώ μένω σπίτι"», είπε ο Τζουζέπε Κόντε.

«Είναι η στιγμή της ευθύνης, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις πολιτών σε όλη την χώρα, εκτός αν υπάρχουν λόγοι υγείας, επαγγελματικές ανάγκες που πρέπει να αποδεικνύονται και άλλες έκτακτες ανάγκες» , είπε ο Τζουζέπε Κόντε. Τα νέα μέτρα θα μπουν σε ισχύ από την Τρίτη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, παράλληλα, τόνισε: «Πρέπει να παρέμβουμε για να προστατέψουμε τους ασθενέστερους και πιο ευάλωτους πολίτες» και εξήγησε ότι σταματά και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της ιταλiκής Α' Εθνικής.

Μέχρι τις 3 Απριλίου, τέλος, θα μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο κορωνοϊός στην Ιταλία ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, καθώς οι αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι μέσα σε μια ημέρα πέθαναν ακόμη 97 άτομα, ενώ σημειώθηκαν 1.797 νέα κρούσματα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 9.172, και ο συνολικός αριθμός των νεκρών σε 463.

Στη Λομβαρδία, επίκεντρο του ξεσπάσματος του κορωνοϊού στην Ιταλία σημειώθηκαν 66 θάνατοι σε μια ημέρα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 333. Συνολικά στη Λομβαρδία έχουν καταγραφεί 5.469 κρούσματα.

Ο επιδημιολόγος Βάλτερ Ριτσάρντι, σύμβουλος του Ιταλού υπουργού Υγείας, εξηγεί ότι αν ο ιός συνεχίσει να μεταδίδεται με τόσο ταχείς ρυθμούς, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στα νοσοκομεία, αφού μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση της ασθένειας ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς και τη μόλυνση μέχρι και του 60% του πληθυσμού.
 
 

Στους δρόμους οι Ιταλοί, «έφοδος» στα σούπερ μάρκετ

 

Μόλις ανακοινώθηκαν τα αυστηρά μέτρα της κυβέρνησης, ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους και τα μαγαζιά, προκειμένου να γεμίσει τα ράφια των σπιτιών τους.

https://twitter.com/RebeccaMyself/status/1237172719797579777https://twitter.com/lucky_charm_07/status/1237162243474763776


Ανησυχία για τα τέσσερα «ορφανά» κρούσματα στην Ελλάδα

Πολύ μεγάλη είναι η ανησυχία στη χώρα μας για τα κρούσματα του κορωνοϊού που συνεχώς αυξάνονται και σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση ανέρχονται σε 84 [11 νέα κρούσματα από την Κυριακή]. Μάλιστα αγνώστου προέλευσης, είναι τέσσερα από τα 11 νέα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στην Αττική στο πλαίσιο επιδημιολογικής επιτήρησης της νόσου που έχει ξεκινήσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) των νοσηλευομένων με βαριές πνευμονίες.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασε σήμερα και έλαβε επιπλέον μέτρα, δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των ευπαθών ομάδων. Κάνει ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν ασθενείς άνω των 70 ετών, ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον ιατρό τους.

Αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες, η Επιτροπή εισηγήθηκε αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, κέντρα αποκατάστασης, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και μονάδες τεχνητού νεφρού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα, έως και 30 Ιουνίου 2020.
Πώς ορίζουμε τις ευπαθείς ομάδες

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κτλ), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών.

Κατά συνέπεια, όπως ενημερώνει ο ΕΟΔΥ, για αυτές τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορωνοϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:

  •     Αποφυγή επαφής με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος
  •     Αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα
  •     Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα)
  •     Συμμόρφωση στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών
  •     Αποφυγή χώρων συγχρωτισμού και εκδηλώσεων εκτός αν είναι απαραίτητο
  •     Άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και ιατρική αξιολόγηση
  •     Αποφυγή επισκέψεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς
  •     Αποφυγή επισκέψεων σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο

Ζοφερή προειδοποίηση από τον ΠΟΥ

Την ίδια στιγμή, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε σήμερα ότι «η απειλή μιας πανδημίας» του νέου κορωνοϊού, που έχει προσβάλει περισσότερους από 110.000 ανθρώπους παγκοσμίως, είναι πλέον «πολύ αληθινή».

«Τώρα που ο κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες, η απειλή μιας πανδημίας είναι πλέον πολύ πραγματική. Όμως, αυτή θα είναι η πρώτη πανδημία στην ιστορία που θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο», είπε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 70% και πλέον των ανθρώπων που μολύνθηκε από τον νέο κορωνοϊό στην Κίνα έχει θεραπευτεί, την ώρα που ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι η Κίνα «θέτει υπό έλεγχο την επιδημία». «Εκ των 80.000 κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην Κίνα, το 70% και πλέον έχει θεραπευτεί» επισήμανε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ