Υγεία
Ενημερώθηκε στις:

Ένα βήμα πριν από την πανδημία ο κοροναϊός: Εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς εκτός Κίνας

Ο κοροναϊός εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, με τους επιστήμονες από όλο τον κόσμο να παρατηρούν με ανησυχία ένα νέο φαινόμενο: Αυτό της δευτερογενούς μετάδοσης του κοροναϊού εντός της κοινότητας από άνθρωπο σε άνθρωπο, εκτός Κίνας. Προκειται για ασθενείς διαφόρων χωρών, που δεν είχαν ταξιδέψει στην Κίνα και δεν είχαν έρθει σε επαφή με άλλους μολυσμένους ασθενείς.

Το ξέσπασμα εστιών σε χώρες, όπως στην Ιταλία, το Ιράν και τη Νότια Κορέα, δημιουργεί στους λοιμωξιολόγους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την φρικτή υποψία, ότι μπορεί να βρίσκονται μπροστά σε νέα επιδημιολογικά δεδομένα σε σχέση με τους τρόπους μετάδοσης του ιού. Η πορεία της νόσου δεν φαίνεται να ανακόπτεται και έτσι πλέον δεν αποκλείεται ολόκληρος ο πλανήτης να βρεθεί σύντομα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πληροφορίες μας λένε, ότι στον ΠΟΥ συζητείται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να υπάρξει αλλαγή στα μέτρα πρόληψης της διασποράς του κοροναϊού, σε παγκόσμιο επίπεδο.


 

Κοροναϊός: Φόβοι για πανδημία

 

Η συγκρατημένη αισιοδοξία για την σταθεροποίηση της διασποράς του κοροναϊού στο επίκεντρο της επιδημίας στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, δεν κράτησε πολύ. Η ξαφνική εμφάνιση κρουσμάτων στον Λίβανο και την Ιταλία, ο διπλασιασμός των κρουσμάτων στη Νότια Κορέα και η νέα εστία μόλυνσης στο Ιράν όπου καταγράφηκαν και θάνατοι ασθενών προκάλεσε τεράστια ανησυχία στους επιστήμονες του ΠΟΥ.

Στις περισσότερες από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν είναι γνωστή η πηγή της λοίμωξης, παραδέχονται οι επιδημιολόγοι, οι οποίοι παρακολουθούν σαστισμένοι να χάνονται τα ίχνη της αλυσίδας μετάδοσης του ιού.

Τις τελευταίες ώρες, υπάρχουν πλέον ενδείξεις επικείμενης πανδημίας και ο φόβος εστιάζεται στις χώρες με αδύναμα υγειονομικά συστήματα, όπου ο κοροναϊός μπορεί να εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή (21-02-2020): “Αν και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 εκτός της Κίνας παραμένει σχετικά μικρός, ανησυχούμε για τον αριθμό των περιπτώσεων που δεν έχουν σαφή επιδημιολογική σύνδεση, όπως είναι το ταξιδιωτικό ιστορικό στην Κίνα ή η επαφή με ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα”.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας, Μπέναρ Λι, της Ιατρικής Σχολής του Άικαν, του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, τόνισε επίσης, σε δηλώσεις του την Παρασκευή:

“Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από πολλές διαφορετικές χώρες κατά τις τελευταίες 36 ώρες δείχνει ότι υπάρχει πιθανότητα, η εξάπλωση στην κοινότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο του ιού SARS-CoV-2, να επιβεβαιώνει τους φόβους ότι ο ιός είναι έτοιμος να προκαλέσει πανδημία”.

‘Οταν ρωτήθηκε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, εάν η επιδημία βρίσκεται σε σημείο καμπής μετά τα νέα κρούσματα και τους θανάτους από τον Covid-19 που αναφέρθηκαν στο Ιράν και στον Λίβανο, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους δήλωσε, ότι ο ίδιος ελπίζει ότι ο ιός μπορεί ακόμα να περιοριστεί, ωστόσο πρόσθεσε ότι “το παράθυρο ευκαιρίας αρχίζει να κλείνει, συνεπώς πρέπει να δράσουμε γρήγορα πριν κλείσει εντελώς. Η επιδημία μπορεί να πάει σε οποιαδήποτε κατεύθυνση”, είπε χαρακτηριστικά.
 

Σε ανησυχία το CDC της Αμερικής

 

Παρά το γεγονός ότι το Κέντρο Λοιμωδών Νόσων της Αμερικής (CDC) αναφέρει ότι δεν βλέπει αυτή τη στιγμή να υπάρχει εξάπλωση του ιού εντός της κοινότητας στις ΗΠΑ, δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί τελικά, όπως ανέφεραν αμερικανοί αξιωματούχοι της Υγείας.

“Αυτός ο νέος ιός αποτελεί μια τεράστια απειλή για τη δημόσια υγεία . Δεν έχουμε ακόμα εμβόλιο, ούτε έχουμε φάρμακο για να τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά”, δήλωσαν λοιμωξιολόγοι του CDC και συμπλήρωσαν: “Συνεργαζόμαστε με τα κρατικά τοπικά υγειονομικά συστήματα, ώστε να είναι έτοιμο το ιατρονοσηλευτικό δυναμικό της δημόσιας υγείας να ανταποκριθεί σε πιθανή περίπτωση προβλήματος πανδημίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ