Υγεία

Πατάτες: Η διάσημη λιχουδιά 170.000 ετών - Βρέθηκε σε σπηλιά

Μία "προϊστορική λιχουδιά" βρέθηκε σε μια σπηλιά στη Νότια Αφρική.

Επιστήμονες βρήκαν σε μια σπηλιά στη Νότια Αφρική τα καμένα υπολείμματα ριζωμάτων, τα οποία εκτιμάται ότι συλλέχθηκαν και μαγειρεύτηκαν από ανθρώπους στη Μέση Παλαιολιθική περίοδο πριν από 170.000 χρόνια.

Αν και η διατροφή με βάση το κρέας των πρώιμων ανθρώπων έχει μελετηθεί εκτενώς, δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την προϊστορική φυτική διατροφή.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα οστά και τα λίθινα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν για το κυνήγι είναι σε γενικές γραμμές πολύ καλύτερα διατηρημένα στα αρχαιολογικά αρχεία από ό,τι τα φυτικά τρόφιμα, τα οποία είναι φθαρτά.

Ένα παράθυρο στην προϊστορική… κουζίνα άνοιξε αφότου βρέθηκαν σε μια σπηλιά στα βουνά του Λεμπόμπο, στα σύνορα με τη Σουαζιλάνδη, μαγειρεμένες ρίζες της λεγόμενης «αφρικανικής πατάτας» Hypoxis hemerocallidea, που είναι πλούσια σε εξαιρετικά θρεπτικούς υδατάνθρακες.

Οι αμυλούχες λευκές ρίζες της «αφρικανικής πατάτας» είναι βρώσιμες ακόμη και ωμές, ενώ είναι πολύ λιγότερο ανθεκτικές όταν μαγειρευτούν.

Ρωγμές που βρέθηκαν στα ριζώματα υποδηλώνουν μαγειρεύτηκαν σκόπιμα όσο ήταν φρέσκα, ενώ στη συνέχεια μοιράστηκαν.

Αυτή η ανακάλυψη είναι πολύ παλαιότερη από προηγούμενες αναφορές για το μαγείρεμα παρόμοιων φυτικών πρώτων υλών και παρέχει μια συναρπαστική εικόνα για τη συμπεριφορά και τις πρακτικές των πρώτων σύγχρονων ανθρώπων στη Νότια Αφρική.

Υπονοεί επίσης ότι μοιράζονταν την οικογενειακή τροφή και χρησιμοποιούσαν ξύλινες ράβδους για να βγάζουν τα φυτά από το έδαφος, σύμφωνα με την επικεφαλής της σχετικής μελέτης Λιν Βάντλεϊ του Πανεπιστημίου Witwatersrand του Γιοχάνεσμπουργκ, η οποία δημοσίευσε την έρευνά της στο περιοδικό Science.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ελληνοτουρκικά 0

Μέγα κάζο! Οι Ρώσοι “καρφώνουν” την Άγκυρα: Οι Τούρκοι δεν μπορούν να θέσουν σε λειτουργία τους πυραύλους S-400 κατά της Ελλάδος

Ρώσοι δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν ότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί από τουρκικής πλευράς, οι πιθανοί λόγοι για την έλλειψη...