Υγεία

Εθελοντική αιμοδοσία στο Μετρό Συντάγματος από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Στο πλαίσιο του προγράμματος «4 Εποχές της Αιμοδοσίας», το Ε.ΚΕ.Α. ξεκινά από την Πλατεία Συντάγματος την οργάνωση δράσεων εθελοντικής αιμοδοσίας τέσσερις φορές τον χρόνο, μία ανά εποχή του έτους, έτσι ώστε κάθε εθελοντής αιμοδότης να μπορεί να δίνει αίμα τακτικά 3 με 4 φορές το χρόνο

Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει, στις 13 και 14 Μαΐου, στο Μετρό Συντάγματος το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) με στόχο την προσέλκυση νέων εθελοντών αιμοδοτών και την πρόληψη των ελλείψεων που πολλές φορές θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή πασχόντων από χρόνια και σοβαρά νοσήματα.

Συγκεκριμένα, το Ε.ΚΕ.Α. ξεκινά αυτό τον Μάιο ένα νέο πρόγραμμα προσέλκυσης εθελοντών αιμοδοτών με τίτλο «4 Εποχές της Αιμοδοσίας». Στόχος του προγράμματος, είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια προσέλκυσης νέων εθελοντών αιμοδοτών (ιδιαίτερα νέων ηλικιακά ομάδων) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η αυτάρκεια και η κάλυψη των αναγκών αίματος τόσο σε κανονικές όσο και σε έκτακτες συνθήκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ η Ελλάδα είναι σε πολύ υψηλή θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη σε ό,τι αφορά τη συλλογή μονάδων αίματος καθώς επιτυγχάνεται η συλλογή 58,8 μονάδων αίματος ανά 1.000 κατοίκους -κι ενώ έλλειψη θεωρείται η συλλογή λιγότερο από 20 μονάδων αίματος ανά 1.000 κατοίκους-, παρόλα αυτά σε μόνιμη σχεδόν βάση βρίσκεται αντιμέτωπη ελλείψεις. Οι αρμόδιοι στα θέματα επάρκειας και διαχείρισης αίματος και μεταγγίσεων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας αφήνουν να εννοηθεί ότι ως χώρα κάνουμε κακοδιαχείριση (και) στη συλλογή και διάθεση του αίματος.

Οι «4 Εποχές της Αιμοδοσίας» στις 13-14 Μαΐου στο Σύνταγμα

Στο πλαίσιο του προγράμματος «4 Εποχές της Αιμοδοσίας», το Ε.ΚΕ.Α. ξεκινά από την Πλατεία Συντάγματος την οργάνωση δράσεων εθελοντικής αιμοδοσίας τέσσερις φορές τον χρόνο, μία ανά εποχή του έτους, έτσι ώστε κάθε εθελοντής αιμοδότης να μπορεί να δίνει αίμα τακτικά 3 με 4 φορές το χρόνο.

Το πρόγραμμα «4 εποχές της Αιμοδοσίας» αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία να παγιωθεί μια νέα, πιο σταθερή κουλτούρα εθελοντικής αιμοδοσίας, που θα συμβαδίζει με την εναλλαγή των εποχών του έτους και θα αποσυνδέει παράλληλα το φόβο της ασθένειας και τους αρνητικούς συνειρμούς που γεννά στους εθελοντές αιμοδότες το περιβάλλον του νοσοκομείου.

Έτσι το Ε.ΚΕ.Α., καλωσορίζει την Άνοιξη, με την εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνει, τη Δευτέρα και Τρίτη 13-14 Μαΐου, από τις 9:00 πμ. έως τις 20:00 μμ, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μετρό Συντάγματος, ένα χώρο που παρέχει ευκολία πρόσβασης σε χιλιάδες επιβάτες που μετακινούνται καθημερινά με το μετρό και έχει συνδεθεί με αρκετές πρόσφατες επιτυχημένες δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας.

Για να δώσετε αίμα χρειάζεται:

  • Να είσαι 18-65 ετών
  • Να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία
  • Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες
  • Να αναφέρεις τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνεις στο γιατρό της αιμοδοσίας
  • Εάν έχεις κάνει τατουάζ να έχουν παρέλθει 4 μήνες

Πληροφορίες Γραφείο Προσέλκυσης Εθελοντών Αιμοδοτών Ε.ΚΕ.Α τηλ. 2132146717

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ