Υγεία

Μελέτη συνδέει τις καρδιακές ανακοπές με υπερβολικές δόσεις οπιοειδών

Ένα αυξανόμενο ποσοστό καρδιακών ανακοπών που συμβαίνουν έξω από τα νοσοκομεία σχετίζεται με υπερβολική δόση φαρμάκων, και ειδικότερα οπιοειδών. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που διεξήχθη από δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνας.

Οι θάνατοι από υπερβολική δόση φαρμάκων στις ΗΠΑ ήταν τόσο υψηλοί το 2017 που συνέβαλαν σε πτώση του συνολικού προσδόκιμου ζωής

Η τεταρτοετής φοιτήτρια ιατρικής Gabriella Smith και ο δευτεροετής Sam Beger έδειξαν ότι 15 άνθρωποι καθημερινά παρουσιάζουν καρδιακή ανακοπή στην Αριζόνα και δύο από αυτές τις περιπτώσεις σχετίζονται με υπερβολική δόση οπιοειδών.

Είναι η πρώτη μελέτη που έδειξε ότι οι καρδιακές ανακοπές  σχετίζονται με υπερβολική δόση φαρμάκων.

«Παρόλο που έχει γίνει μεγάλη δουλειά σε όλη την Αριζόνα για την αντιμετώπιση της κρίσης των οπιοειδών, γενικά η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά», δήλωσε ο Bentley Bobrow, ιατρικός διευθυντής του Γραφείου Υπηρεσιών Υγείας της Αριζόνα. «Το πρόβλημα της δημόσιας υγείας λόγω των οπιοειδών χρειάζεται συνεχή επίβλεψη και τα στοιχεία τώρα δείχνουν ότι τα οπιοειδή είναι υπεύθυνα για καρδιακές ανακοπές».

Πρόσφατα, τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών κυκλοφόρησαν νέα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι οι θάνατοι από υπερβολική δόση φαρμάκων στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν τόσο υψηλοί το 2017 που συνέβαλαν σε πτώση του συνολικού προσδόκιμου ζωής.

Κρίση οπιοειδών

«Εργάστηκα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για τρία χρόνια πριν από την ιατρική σχολή, όπου είδα πολλούς νέους να είναι θύματα υπερβολικής δόσης», δήλωσε ο Beger. «Αυτό το ζήτημα είναι εξαιρετικά σημαντικό και αποτελεί εθνική κρίση».

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από το 2010 έως το 2015 από ένα μητρώο καρδιακών ανακοπών. Κοίταξε τα δεδομένα για να προσδιορίσει την πιθανότερη αιτία καρδιακής ανακοπής, είτε οφειλόταν σε καρδιακό πρόβλημα, είτε σε άλλο πρόβλημα, όπως η υπερβολική δόση φαρμάκου.

Η έρευνα είναι σημαντική λόγω των τεράστιων επιπτώσεών της στην κοινότητα και στους ασθενείς, δήλωσε η Smith. Και συμπλήρωσε: «Η μελέτη αυτή θα μας κάνει καλύτερους κλινικούς ιατρούς και θα οδηγήσει σε καλύτερες εκβάσεις για τους ασθενείς μας».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Resuscitation

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ