Υγεία

Ιγμορίτιδα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την πάθηση αυτή!

Η ιγμορίτιδα είναι μία συχνή πάθηση που οφείλεται σε φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων. Η φλεγμονή αυτή μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη, αλλεργία ή αυτοάνοσα νοσήματα. Οι περισσότερες περιπτώσεις οφείλονται σε ιογενή λοίμωξη και υποχωρούν μέσα σε 10 ημέρες.

Στην ιγμορίτιδα, το οίδημα αυτό προκαλεί απόφραξη των μικρών αγωγών που συνδέουν την μύτη με τα ιγμόρεια με αποτέλεσμα την αδυναμία παροχέτευσης αυτών με συνέπεια την εμφάνιση πόνου στο πρόσωπο η το μέτωπο, ανάμεσα η πίσω από τα μάτια η ακόμα στα μάγουλα και τα επάνω δόντια.

Όταν το κοινό κρυολόγημα, ή η γρίπη διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα και η απλή βλέννα μετατρέπεται σε πηκτό δύσοσμο πρασινοκίτρινο πύον, τότε υπάρχει ιγμορίτιδα. Η χρόνια ιγμορίτιδα δημιουργείται, όταν η απόφραξη παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αίτια, επιπτώσεις και παράγοντες κινδύνου

Η οξεία ιγμορίτιδα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα:

Ενός κοινού κρυολογήματος
Φλεγμονών δοντιών της άνω γνάθου
Καταγμάτων του προσώπου
Κατάδυσης σε μολυσμένα ύδατα, ή κολύμβησης σε μολυσμένες πισίνες
Κατάδυσης σε μεγάλο βάθος χωρίς απόφραξη της μύτης
Τα μικρόβια που ενοχοποιούνται συχνότερα για ιγμορίτιδα είναι ο πνευμονιόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος, ο αιμόφιλος, η μοραξέλα και -σπανιότερα- ορισμένα αναερόβια βακτήρια, ενώ στα παιδιά ενοχοποιούνται διάφοροι ιοί.

Συμπτώματα

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της ιγμορίτιδας μπορεί είναι:

Πονοκέφαλος
Αίσθημα τάσης προσώπου
Ρινική συμφόρηση
Πυώδης ρινόρροια
Βήχας
Κακοδιαθεσία
Χαμηλός πυρετός (δέκατα)
Πονόδοντος
Κακοσμία στόματος

Επιπλοκές

Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η ιγμορίτιδα, μπορεί να προκαλέσει:

Βλενογοννοκήλη
Οστεομυελίτιδα οστών του κρανίου
Μηνιγγίτιδα
Εγκεφαλικό απόστημα
Επέκταση της φλεγμονής στο μάτι με συνέπεια διπλωπία, ή και τύφλωση
Θεραπεία

Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τη διάγνωση και είναι δυνατόν να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση, ή συνδυασμό και των δύο. Η οξεία φλεγμονή αντιμετωπίζεται κατά κανόνα με φαρμακευτική θεραπεία, ενώ η χρόνια με χειρουργική επέμβαση και βέβαια υπάρχουν και οι εναλλακτικές λύσεις στις περιπτώσεις εκείνες που τα συμπτώματα οφείλονται σε αλλεργία, ημικρανία η άλλες παθήσεις που “μιμούνται” την ιγμορίτιδα. Η συνολική διάρκεια της θεραπείας πρέπει να κρατάει τουλάχιστον 10-12 ημέρες.

Πρόληψη

Αντιμετώπιση της αλλεργίας
Χρήση υγραντήρα σε περιπτώσεις κοινού κρυολογήματος και ανύψωση της κεφαλής κατά τον ύπνο για την καλύτερη παροχέτευση των ρινικών κόλπων.
Χρήση διάφορων αποσυμφορητικών (πρέπει να γίνεται με προσοχή κυρίως από άτομα που πάσχουν από υπέρταση, αρρυθμίες, γλαύκωμα)
Αποφυγή καπνίσματος
Υγιεινή ζωή με ισορροπημένη διατροφή και συχνή σωματική άσκηση

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ