Υγεία

9 ύπουλα συμπτώματα του καρκίνου στο πάγκρεας που δεν υποπτευόμαστε, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε!

Το πάγκρεας είναι ένα πολύ χρήσιμο όργανο, παρά το γεγονός πως πολλοί δεν έχουν ιδέα για την λειτουργία του. Το πάγκρεας, που βρίσκεται πίσω από το στομάχι, βοηθάει στην πέψη του φαγητού.

Επίσης, απελευθερώνει ορμόνες που εξισορροπούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ο καρκίνος του πάγκρεας είναι πολύ επικίνδυνος επειδή είναι επίπονος, εξαπλώνεται γρήγορα και έχει πολύ υψηλό ποσοστό θνησιμότητας ενώ είναι δύσκολο να εντοπιστεί.

Οι περισσότεροι μαθαίνουν πως πάσχουν από την ασθένεια αυτή όταν είναι ήδη πολύ αργά.

Γι’αυτό, είναι σημαντικό να θυμόμαστε αυτά τα 9 συμπτώματα του παγκρεατικού καρκίνου:

1. Κίτρινο δέρμα που μας φαγουρίζει

Το πρώτο σημάδι συνήθως είναι να κιτρινίσει το λευκό των ματιών ή να δημιουργηθεί μία κίτρινη κηλίδα στο δέρμα. Να πάτε αμέσως στον γιατρό αν παρατηρήσετε τα σημάδια του ίκτερου.

2. Ναυτία και εμετό

Όσο τα όργανα αρρωσταίνουν, δημιουργούνται μπλοκαρίσματα που δεν αφήνουν το φαγητό να περάσει από το πεπτικό σύστημα. Πιθανώς να νιώσετε και πόνους στο στομάχι, ειδικά μετά το φαγητό. Αυτές οι αλλαγές συνήθως συνδέονται και με ξαφνική απώλεια βάρους.

3. Πόνοι στο στομάχι και την πλάτη

Εάν το πάγκρεας έχει πρόβλημα, θα νιώθετε συνεχή πόνο χαμηλά στην πλάτη. Συχνά, ο πόνος θα εξαπλώνεται προς τα πλάγια, το στομάχι ή και προς την πλάτη.

4. Κατάθλιψη

Πολλές φορές νομίζουμε πως η κατάθλιψη δεν σχετίζεται με το υπόλοιπο σώμα. Εάν έχετε ιστορικό κατάθλιψης ή άγχους, αυτό πιθανώς να μην είναι σύμπτωμα παγκρεατικού καρκίνου. Εάν όμως νιώθετε πως ο πόνος και η κούραση σας κάνει να νιώθετε θλιμμένοι, μιλήστε με τον γιατρό σας.

5. Θρόμβοι αίματος

Υπάρχουν πολλές αιτίες που τους προκαλούν, όπως η καθιστική ζωή. Αλλά ο καρκίνος του πάγκρεας αυξάνει την πιθανότητα και θα τους καταλάβετε από τον πόνο, το πρήξιμο και την ερυθρότητα. Μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνοι εάν φτάσουν στα πνευμόνια. Οι θρόμβοι δεν είναι ξεκάθαρο σύμπτωμα καρκίνου αλλά εάν τους έχετε τακτικά, μιλήστε με έναν γιατρό.

6. Ούρα και κόπρανα με παράξενο χρώμα

Η συσσώρευση της χολής στο αίμα θα κάνει τα ούρα σας σαν σκούρο «τσάι.» Επίσης, το κόπρανά σας θα γίνουν «λιπαρά» ή θα έχουν χρώμα αργίλου.

7. Φούσκωμα

Το φούσκωμα είναι ένα ύπουλο σύμπτωμα. Οι περισσότεροι ήδη το έχουμε λόγω της διατροφής μας. Εάν όμως έχετε καρκίνο του πάγκρεας, θα νιώθετε «έγκυοι» ακόμα και με άδειο στομάχι. Θα μπορούσε να είναι επίσης σύμπτωμα καρκίνου των ωοθηκών.

8. Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Αυτός ο τύπος καρκίνου επηρεάζει σημαντικά το βάρος. Όσο περισσότερο δυσκολεύεται το σώμα να απορροφήσει το φαγητό, το σώμα χάνει συνέχεια βάρος. Επίσης, μπορείτε να παρατηρήσετε ανεξήγητη απώλεια όρεξης.

9. Διαβήτης

Περίπου 40% των ασθενών με καρκίνο του πάγκρεας είχαν διαγνωστεί με διαβήτη στους μήνες πριν μάθουν πως είχαν καρκίνο. Το πάγκρεας δημιουργεί ινσουλίνη, που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μην υποθέτετε πως ο διαβήτης σχετίζεται με καρκίνο, γιατί υπάρχουν πολλές αιτίες που τον προκαλούν. Εάν όμως είστε καλά στην υγεία σας και ξαφνικά αναπτύξετε διαβήτη, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας εξετάσει πιο προσεκτικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ