Υγεία

Ντροπή: Ασθενείς με λευχαιμία σε ράντζα στους διαδρόμους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων! Θανάσιμος κίνδυνος νοσοκομειακών λοιμώξεων

Στον διάδρομο και σε ράντζο δίνουν την πιο σημαντική ίσως μάχη τους, εκείνη για την ίδια τους τη ζωή, οι ασθενείς με λευχαιμία και άλλες αιματολογικές κακοήθειες, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στην Αιματολογική κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων, η νοσηλεία ασθενών, που συχνά χρήζουν απομόνωσης γιατί διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο προσβολής από νοσοκομειακές λοιμώξεις, σε ράντζα στους διαδρόμους είναι δυστυχώς καθημερινό φαινόμενο. Στη νοσηλεία δε περιλαμβάνεται και η διενέργεια χημειοθεραπειών και μεταγγίσεων σε κοινή θέα, σε συνθήκες που απέχουν πολύ από την αξιοπρεπή και ασφαλή παροχή ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας. Σημειωτέον πως με εγκύκλιο της Δ/νσης Δημόσιας Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας 20/3/2012 σελ.2 παρ.3 απαγορεύεται η νοσηλεία ουδετεροπενικών ασθενών σε ράντζα.

«Η σημερινή κατάσταση έχει φτάσει κυριολεκτικά σε σημείο απροχώρητο και επικίνδυνο, αφού έχουμε κυριολεκτικά ως προσωπικό εξουθενωθεί ψυχικά και σωματικά» τονίζουν οι εργαζόμενοι της Αιματολογικής Κλινικής στην αναφορά τους – την οποία δημοσιοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων-  και ζητούν την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων για την επίλυση των προβλημάτων.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στην Αιματολογική κλινική  συστεγάζονται 18 κλίνες της Αιματολογικής Κλινικής, 7 κλίνες Μεσογειακής Αναιμίας και 2 κλίνες Μελέτης Ύπνου. Η κάλυψη είναι 130%, κάτι που σημαίνει πως στους διαδρόμους νοσηλεύονται κάθε ημέρα 5 έως 8 ασθενείς σε ράντζα. Κατά μέσο όρο στην Αιματολογική Κλινική νοσηλεύονται 26 με 28 ασθενείς, οι ανάγκες των οποίων καλύπτονται από δύο νοσηλευτές ανά βάρδια!

Συνεχόμενα στον ίδιο όροφο στον ίδιο διάδρομο λειτουργεί η Πνευμονολογική κλινική. Τα ράντζα της Πνευμονολογικής και της Αιματολογικής Κλινικής είναι σχεδόν κολλημένα, καθώς όπως εξηγούν στην αναφορά τους οι εργαζόμενοι, η Πνευμονολογική κλινική είναι πάντα γεμάτη και επίσης αναπτύσσει ράντζα στους διαδρόμους, νοσηλεύοντας ασθενείς με λοιμώξεις, ιώσεις, μεταδοτικά νοσήματα.

Η συνέχεια δυστυχώς είναι προβλέψιμη και επικίνδυνη: «οι ασθενείς της Αιματολογικής κλινικής που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, νοσηλεύονται μαζί με τους Ασθενείς της Πνευμονολογικής κλινικής και έτσι κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να προσβληθούν από Νοσοκομειακές Λοιμώξεις» αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με άλλα έγγραφα που επικαλείται η ΠΟΕΔΗΝ, στο νοσοκομείο καταγράφεται μεγάλη αύξηση ασθενών με  διάγνωση οξείας λευχαιμίας, αλλά και των άλλων ιματολογικών κακοηθειών την τελευταία  οκταετία.

«Οι νέες θεραπείες δίνουν στους ασθενείς σημαντικό πλεονέκτημα επιβίωσης, ωστόσο δυστυχώς οι λοιμώξεις συνεχίζουν να αποτελούν ικανό συντελεστή θνητότητας, αναφέρεται σε έγγραφο της κλινικής που έχει σταλεί στη διοίκηση» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος. Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται και πάλι ο κίνδυνος που διατρέχουν αυτοί οι ασθενείς όταν νοσηλεύονται στο διάδρομο ή σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου να προσβληθούν από μικρόβια, κάτι που αποτυπώνεται τελικά στα στοιχεία των ενδονοσοκοεμιακών λοιμώξεων και στην επίπτωση που έχουν στη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

S-350 Vityaz
Ένοπλες Συρράξεις 0

Παγκόσμια Πρωτιά: Το ρωσικό υπερόπλο S-350 κατέρριψε ουκρανικό αεροσκάφος σε αυτόματη λειτουργία-Είναι καλύτερο από τον Patriot; (Εικόνες)

Την ίδια στιγμή, μαθαίνουμε πως οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιτυχίες τους στην περιοχή της Αβντίικα, αφού...