Υγεία

Τι να τρώτε για έναν ευχάριστο βραδινό ύπνο

Οι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη διαταράσσουν τον ύπνο και σχετίζονται με τις επίμονες λιγούρες την επόμενη ημέρα. Αντιθέτως, οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες φαίνεται να είναι το «κλειδί» για καλύτερο ύπνο.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Διατροφής του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις ΗΠΑ διαπίστωσαν, έπειτα από σχετική δοκιμή, ότι η κατανάλωση φυτικών ινών συνδέεται με καλύτερη ποιότητα ύπνου, ενώ η κατανάλωση ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών συνδέεται με πιο «ελαφρύ» ύπνο και περισσότερες διακοπές στον κύκλο του ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Sleep Medicine έρχεται να υπογραμμίσει για ακόμη μία φορά το σημαντικότατο ρόλο που παίζει η διατροφή σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, εν προκειμένω στον ύπνο.

«Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η ποιότητα της διατροφής επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου», αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Marie-Pierre St-Onge. «Αυτό που μας εξέπληξε περισσότερο όμως ήταν ότι η αυξημένη πρόσληψη λιπαρών και η μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών ακόμη και για μία μόνο ημέρα φάνηκε να επηρεάζει βασικές παραμέτρους του ύπνου», συμπληρώνει η ερευνήτρια.

Καλό είναι λοιπόν το βράδυ να αποφεύγουμε τα έτοιμα γεύματα και τα γλυκά και να επιλέγουμε μια σαλάτα σε συνδυασμό με μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης, καθώς τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης αποτελούν ιδανικές πηγές φυτικών ινών.

onmed.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Επέλαση χωρίς τέλος των Ρώσων που κατέλαβαν το Αρτιομόβσκ και εισήλθαν σε Μποχντανίβκα-Στην όχθη του Δνείπερου έχουμε το δράμα εκατοντάδων Ουκρανών (Βίντεο)

Αμερικανός ειδικός: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μέχρι τον Φεβρουάριο-Όλα δείχνουν ήττα κατά κράτος του Κιέβου...