Έτσι θα καταλάβει την Ταϊβαν η Κίνα: Βόμβα γραφίτη που παραλύει τις πόλεις χωρίς να τις καταστρέφει

Η Κίνα προχωρά με αποφασιστικά βήματα στην επανάσταση της σύγχρονης πολεμικής τεχνολογίας, αναπτύσσοντας ένα όπλο που δεν στοχεύει στη φυσική καταστροφή, αλλά στην αδρανοποίηση ολόκληρων κρατών μέσω της διακοπής της ηλεκτροδότησης. Η «βόμβα γραφίτη» ή «βόμβα blackout», όπως είναι γνωστή, παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ένα λεπτομερές animated video από τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό CCTV, αποκαλύπτοντας με εντυπωσιακή σαφήνεια τη λειτουργία της και τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει σε κρίσιμες υποδομές

Η σημασία ενός τέτοιου όπλου σε σύγχρονα σενάρια πολέμου είναι στρατηγική. Η χρήση του μπορεί να προκαλέσει σοβαρή επιχειρησιακή σύγχυση στον αντίπαλο χωρίς να απαιτείται καταστροφή φυσικών υποδομών ή απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Η κατάρρευση των δικτύων ηλεκτροδότησης επηρεάζει άμεσα ραντάρ, επικοινωνίες, μονάδες ελέγχου και γενικότερα την ικανότητα αντίδρασης ενός κράτους σε στρατιωτική κρίση. Πρόκειται για έναν «καθαρό» τρόπο να εξουδετερωθεί ο αντίπαλος, χωρίς να πέσει ούτε μία βόμβα σε κατοικημένη περιοχή.

Η τεχνολογία αυτή εγείρει βέβαια και σοβαρά ηθικά και γεωπολιτικά ερωτήματα. Αν και δεν προκαλεί φυσική καταστροφή, μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικό χάος, να διαταράξει νοσοκομεία, μεταφορές και δίκτυα επικοινωνίας, επηρεάζοντας άμεσα τους πολίτες. Επιπλέον, η διάδοσή της ενδέχεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο θα διεξάγονται συγκρούσεις στο μέλλον, δίνοντας έμφαση στην ψηφιακή και ενεργειακή παράλυση, παρά στην παραδοσιακή στρατιωτική εμπλοκή.

Περισσότερα βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube: Pentapostagma TV

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News