Ξανασυναντιούνται Πούτιν με Γκρόσι: Η κατάσταση στη Ζαπορίζια είναι «πολύ, πολύ επισφαλής»

Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι, θα έχει αυτή την εβδομάδα συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να συζητήσει σχετικά με την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που καταλαμβάνεται από ρωσικά στρατεύματα.

Αυτή η μονάδα τροφοδοτείται επί του παρόντος από μια ενιαία γραμμή υψηλής τάσης για την ψύξη του πυρηνικού υλικού, όπως δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Βιέννη. Ως εκ τούτου, «η κατάσταση είναι πολύ, πολύ επισφαλής», ενώ «η ακεραιότητα του εργοστασίου συνεχίζει να κινδυνεύει», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ, ο οποίος πρόκειται να αναχωρήσει για τη Ρωσία την Τρίτη για νέα συνάντηση με το Κρεμλίνο.

Το εργοστάσιο λειτουργεί με ουκρανικό προσωπικό και ο ΔΟΑΕ διαθέτει μόνιμη ομάδα εμπειρογνωμόνων επί τόπου. Η περιοχή του εργοστασίου χτυπήθηκε από οβίδες πολλές φορές, επιθέσεις για τις οποίες τα ρωσικά και τα ουκρανικά στρατεύματα αλληλοκατηγορήθηκαν. Το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποσυνδέθηκε έτσι επανειλημμένα από τις εξωτερικές πηγές παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, πηγές που είναι πολύ σημαντικές για την ψύξη των αντιδραστήρων, καταστάσεις που επιλύθηκαν εγκαίρως με την εκκίνηση των γεννητριών ντίζελ.

Περισσότερα βίντεο στο Pentapostagma TV: https://www.youtube.com/channel/UCdsoNzPCkE9OpUTkOobHWUg

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News