Τσαρλς Έλληνας: "Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι οι συνεχιζόμενες απειλές από την Τουρκία"

ΟΤσαρλς Έλληνας, πρώην επικεφαλής του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικός σε θέματα υδρογονανθράκων σχολιάζει την ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου απο την κοινοπραξία ENI-Total και τον ρολο της Τουρκίας στην περιοχή.

Η μεγαλύτερη πρόκληση αναφέρει για την ανάπτυξη των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου είναι οι συνεχιζόμενες απειλές από την Τουρκία και δεδομένων αυτών η Κύπρος πρέπει άμεσα να προετοιμάσει μια στρατηγική για την πιθανή εκμετάλλευση του κυπριακού φυσικού αερίου σε περιφερειακό επίπεδο για να υποστηρίξει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

---------

Περισσότερα βίντεο στο Pentapostagma TV: https://www.youtube.com/channel/UCdso...

======================

Κεφάλαια:

0:00 - Εισαγωγή

0:10 - Τσαρλς Έλληνας: "Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι οι συνεχιζόμενες απειλές από την Τουρκία"

1:09 - Ακολουθεί μέρος της παρέμβασης του:

1:35 - Οι ανάγκες της Ευρώπης

2:01 - Προκλήσεις

------------

Διαβάστε περισσότερα:

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/m...

--------

Για το κοίτασμα του φυσικού αερίου που ανακάλυψε η κοινοπραξία ENI-Total, στο οικόπεδο στα ανοιχτά της Κύπρου, γράφει ο Τσαρλς Έλληνας, πρώην επικεφαλής του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικός σε θέματα υδρογονανθράκων.

Στην συνέχεια αναφέρεται και στις τουρκικές απειλές, που είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την ανάπτυξη των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Κάτι που είχε αναφέρει και στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ.

''Με τον κόσμο να πλήττεται από μια διαρκώς επιδεινούμενη ενεργειακή κρίση, με τις προμήθειες και τις τιμές φυσικού αερίου να παίζουν κεντρικό ρόλο, η ανακάλυψη ενός νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κύπρο από την Eni/TotalEnergies, το Cronos-1 στο τεμάχιο 6, είναι αναμφίβολα μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Όμως, παρά την αρχική ευφορία που συνόδευε αυτό, πρέπει να το δούμε με έναν βαθμό ρεαλισμού''.

Ακολουθεί μέρος της παρέμβασης του:

Με κάθε μέτρο, αυτή είναι μια μικρή ανακάλυψη. Τα 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf) Cronos-1 που εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν δεν θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις περιφερειακές ή παγκόσμιες αγορές, ακόμη και αν είναι ουσιαστικό όσον αφορά τις μέτριες ανάγκες της Κύπρου σε φυσικό αέριο. Για να το θέσουμε στο πλαίσιο, ισοδυναμεί με την παραγωγή φυσικού αερίου περίπου ενός έτους στην Αίγυπτο.

Οι ανάγκες της Ευρώπης

Η ΕΕ έχει καταστήσει πολύ σαφές ότι χρειάζεται νέες προμήθειες φυσικού αερίου αυτή τη δεκαετία, ώστε να μπορέσει να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο, αλλά όχι μετά το 2030. Η επίσημη θέση της είναι ότι θα μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου καθώς πλησιάζουμε στο 2030 και μετά, σύμφωνα με ο στόχος του να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Προκλήσεις

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ανάπτυξη των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου είναι οι συνεχιζόμενες απειλές από την Τουρκία, όπως πρόσφατα αναγνώρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης. Δεν πέρασε πολύς καιρός μετά την ανακοίνωση της ανακάλυψης του Cronos-1 για να παρέμβει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και να δηλώσει σθεναρά τους ισχυρισμούς και τις απαιτήσεις της Τουρκίας.

Η Κύπρος πρέπει να προετοιμάσει μια μακροπρόθεσμη και ρεαλιστική στρατηγική για την εκμετάλλευση του φυσικού της αερίου σε στενή συνεργασία με τις ΔΟΕ που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της. Πρέπει επίσης να προετοιμάσει μια στρατηγική για την πιθανή εκμετάλλευση του κυπριακού φυσικού αερίου σε περιφερειακό επίπεδο για να υποστηρίξει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

=================

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:

https://www.pentapostagma.gr/

https://www.facebook.com/pentapostagmagr

https://twitter.com/pentapostagma

-----------------

#ΤΣΑΡΛΣΕΛΛΗΝΑΣ

#ΚΥΠΡΟΣ

#ΤΟΥΡΚΙΑ

--------------

For copyright matters please contact us at: [email protected]

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News