Διπλωμάτης Ερντογάν: Θα φιλοξενήσουμε τη συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι

https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7111011_epikeitai-sympraxi-toyrkias-kinas-malaisias-gia-ereynes

----------------------

"Πρόεδρος Ερντογάν: Θα φιλοξενήσουμε τη συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Ο Πρόεδρος Ερντογάν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από την επίσκεψή του στην Ουκρανία και έκανε αξιολογήσεις .

Υπενθυμίζοντας ότι η επίσκεψή του στο Λβιβ μετά από πρόσκληση του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskiy ήταν το πρώτο του ταξίδι στην Ουκρανία μετά την έναρξη του πολέμου, ο Ερντογάν είπε ότι συζήτησαν όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων στις συναντήσεις τους με τον Zelenskiy.

Υπενθυμίζοντας ότι πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι εστίασαν στα βήματα που μπορούν να ληφθούν για την αύξηση των δραστηριοτήτων του μηχανισμού που δημιουργήθηκε για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών κατά τη διάρκεια της τριμερούς επίσκεψης- συνάντησης.

Στη συνάντηση αυτή, ο Ερντογάν επεσήμανε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες για να αναβιώσει η διπλωματική διαδικασία.

Υπενθυμίζοντας ότι είχε συναντήσεις με τον Πούτιν, τον Ζελένσκι και τον Γκουτέρες, με τους οποίους ανέλαβε πρωτοβουλίες από την αρχή του πολέμου, είπε:

Τα μηνύματα που θα δώσουμε ως Τουρκία και των άλλων χωρών είναι πολύ σημαντικά. Ως εκ τούτου, πρέπει να κάνουμε τις προετοιμασίες μας ανάλογα και να κάνουμε τα βήματά μας ανάλογα. Βεβαίως, όταν βλέπουμε τις εξελίξεις στον χώρο, έχει σχεδόν γίνει μηχανισμός διακοπής σε πολλά σημεία. Είχαμε απρόσμενες διακοπές. Γι' αυτό πιστεύω ότι θα ζήσουμε αυτή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ λίγο διαφορετικά».

--Η Ρωσία πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί

Υπενθυμίζοντας ότι έγιναν προειδοποιήσεις για τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, τη Ζαπορίζια, «Δεν θέλουμε ένα νέο Τσερνόμπιλ». Τονίσατε. Θα παρέμβει η Τουρκία για να παράσχει ασφάλεια στον πυρηνικό σταθμό καθώς και στον διάδρομο σιτηρών και να σταματήσει τις συγκρούσεις γύρω από αυτόν;»

Απαντώντας στην ερώτηση, ο Ερντογάν είπε ότι το ζήτημα του Ζαπορόζιε δεν είναι ένα τυχαίο ζήτημα.

Τονίζοντας ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας θα πρέπει να παρακολουθεί στενά αυτό το έργο και να αναλάβει ένα συγκεκριμένο βάρος όσον αφορά το τι πρέπει να γίνει.

--Το γεωτρύπανο ABDULHAMID HAN

"Υπήρξε μια σημαντική λεπτομέρεια στο NAVTEX που ανακοινώθηκε για το πλοίο τρυπάνι Abdulhamid Han. Τρία πλοία που ονομάστηκαν από τους Κύπριους αδερφούς μάρτυρες Hakan, Kutsi και Murat İlhan που σκοτώθηκαν στην Κύπρο συνοδεύουν τον Abdülhamid Han. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό και ισχυρό μήνυμα. Στις από την άλλη, η στάση της ελληνικής πλευράς στην περιοχή του Αιγαίου είναι εμφανής. Τι είδους αξιολόγηση μπορείτε να κάνετε;».

Σε ερώτησή του, ο Ερντογάν εξέφρασε ότι είναι ευχάριστο και χαρούμενο για τα πλοία που φέρουν το όνομα των τριών αδελφών να συνοδεύουν το πλοίο γεώτρησης Abdülhamid Han.

«Ελπίζω ότι αν αρχίσουν να λαμβάνονται τα αναμενόμενα αποτελέσματα από εδώ, φυσικά, θα μας κάνει πολύ πιο χαρούμενους». είπε ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι ο Abdulhamid Han, που έχει τη δυνατότητα να τρυπήσει έως και 12 χιλιάδες μέτρα, είναι από τα λίγα πλοία στον κόσμο.

Κεφάλαια:

0:00 - Εισαγωγή

0:10 - Είδηση

1:56 - Η Ρωσία πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί

2:31 - Το γεωτρύπανο ABDULHAMID HAN

----------------

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:

https://www.pentapostagma.gr/

https://www.facebook.com/pentapostagmagr

https://twitter.com/pentapostagma

-----------------

For copyright matters please contact us at: [email protected]

--------------

-Videos animations, maps, used:

AFP - https://www.youtube.com/watch?v=hgI6q0RmbGM

euronews (στα ελληνικά) - https://www.youtube.com/watch?v=BfQAlpXVLp8

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News