ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Αθήνα «ζεσταίνει» τους Exocet σε περίπτωση εξόδου του Anadolu στο Αιγαίο

Τα σενάρια και το μήνυμα που θέλει να στείλει η Αθήνα σε περίπτωση που η Άγκυρα κινήσει ταυτόχρονα το Αμπντουλχαμίντ και το Anadolu

https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7110569_pentapostagma-apokleistiko-stin-athina-zestainoyn-toys

---------

Κεφάλαια:

0:00 - Εισαγωγή

0:10 - Παράκτιες συστοιχίες Exocet

Σε ετοιμότητα είναι τα επιτελεία σε Αθήνα και Λευκωσία για την επόμενη κίνηση της Τουρκίας που αναμένεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις να «τεντώσει» τα δύο ελληνικά κράτη.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό η οδηγία προς ναυτιλομένους που εκδόθηκε στις 9 Αυγούστου μετά την εξαγγελία Ερντογάν, για το 4ο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, Αμπντουλχαμίντ Χαν, λήγει στις 7 Οκτωβρίου.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν στοιχεία που αναφέρουν πως το τουρκικό γεωτρύπανο θα κινηθεί αμέσως μετά στο βόρειο κομμάτι του τεμαχίου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ καθώς εκεί υπάρχουν αναφορές για πλούσιο κοίτασμα.

Οι πληροφορίες και εκτιμήσεις των Κυπριακών Αρχών είναι ότι ο Ερντογάν ενόψει εκλογών το ερχόμενο καλοκαίρι θα θελήσει να αρπάξει το κοίτασμα αυτό για να το παρουσιάσει ως τουρκικό στον λαό του ενισχύοντας το αφήγημα της παντοδυναμίας της Τουρκίας στην λεγόμενη Γαλάζια Πατρίδα όπου «κανείς δεν κουνιέται και κάνει ό,τι θέλει χωρίς την έγκριση της Άγκυρας».

Ασφαλείς πληροφορίες του Πενταπόσταγμα από πηγές στην Λευκωσία αναφέρουν πως καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να κινηθεί στρατιωτικά, θα υπάρξει άμεση ενεργοποίηση της Γαλλοκυπριακής στρατιωτικής συνεργασίας και στο πλαίσιο αυτό, γαλλικές ναυτικές μονάδες, ίσως ακόμα και το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλς Ντε Γκωλ, θα αφιχθούν στην περιοχή.

Παράλληλα στην περιοχή θα πλεύσει και ελληνική μονάδα αλλά οι ίδιες πηγές τονίζουν πως προκειμένου να μην ανέβει και άλλο η θερμοκρασία στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα θα παραμείνει παρατηρητής και μόνο αν τα πράγματα φτάσουν σε θερμό επεισόδιο με πυρά θα εμπλακεί.

Την ίδια χρονική περίοδο στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα εκτιμούν πως η Άγκυρα θέλοντας να απασχολήσει σημαντικό μέρος του ελληνικού στόλου στο Αιγαίο θα στείλει σε δοκιμαστικό πλου το μίνι αεροπλανοφόρο Anadolu.

Ο πλους του σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα είναι από το ναυπηγείο της Τούζλα δίπλα στην Κωνσταντινούπολη προς τον ναύσταθμο του Ακσάζ απέναντι από την Ρόδο σε πρώτη φάση και έως την Τρίπολη της Λιβύης σε δεύτερη προκειμένου έτσι η Τουρκία να κάνει ξεκάθαρη επίδειξη σημαίας σε όλο το εύρος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Μια επίδειξη σημαίας με όχι ένα απλό πλοίο αλλά με την ναυαρχίδα του στόλου της που παράλληλα θα είναι και το μεγαλύτερο πλοίο που έχουν φτιάξει ποτέ τουρκικά χέρια.

Η Αθήνα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τον πλου του «Anadolu» με πλοία του στόλου της καθώς εκτιμάται πως πέρα από τα δύο ρυμουλκά που θα είναι στο πλάι του, η Τουρκία θα στείλει ως συνοδεία του και τουλάχιστον δύο φρεγάτες και αριθμό πυραυλακάτων και πλοίο Γενικής Υποστήριξης.

Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό θα μετακινήσει τότε πλοία στην Κρήτη ενώ σκιά του τουρκικού αεροπλανοφόρου θα γίνουν δύο φρεγάτες και δύο υποβρύχια.

Επιπροσθέτως σε συναγερμό θα τεθούν και παράκτιες συστοιχίες Exocet που υπάρχουν σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ενώ η υπόθεση αυτή θα αποτελέσει και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την πιστοποίηση και δοκιμή των Exocet, που έφεραν μέχρι πρότινος τα μαχητικά Mirage 2000, από τα μαχητικά Rafale.

Όλες αυτές οι κινήσεις από την πλευρά της Αθήνας, μιας και θα πρόκειται απλά για έναν δοκιμαστικό πλου και επίδειξη σημαίας, περισσότερο μια κίνηση να σταλεί το μήνυμα στην Άγκυρα πως μια επιχειρησιακή έξοδο του «Anadolu» στο Αιγαίο στο πλαίσιο μιας πολεμικής αναμέτρησης θα έχει μόνο ως αποτέλεσμα την βύθισή του αλλά και μαζί και την καταβύθιση του ηθικού του τουρκικού λαού που χρόνια τώρα τρέφεται με αυταπάτες για νεοοθωμανικά μεγαλεία, αναφέρει ανώτατη στρατιωτική πηγή στο Πενταπόσταγμα.

-----------------

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:

https://www.pentapostagma.gr/

https://www.facebook.com/pentapostagmagr

https://twitter.com/pentapostagma

-----------------

#Αιγαίο

#Anadolu

#Exocet

==========

For copyright matters please contact us at: [email protected]

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News