Ο Ερντογάν παζαρεύει στις ΗΠΑ F-16 ενώ μυστικά κλείνει συμφωνία και για δεύτερους πυραύλους S-400

Ρώσος αξιωματούχος υποστηρίζει πως υπεγράφη η νέα συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας, ενώ τουρκική αντιπροσωπεία είναι στις ΗΠΑ για να παρακαλέσει για τα F-16

https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7110145_dolios-erntogan-pazareyei-stis-ipa-f-16-eno-mystika-kleinei

-----------

Κεφάλαια:

0:00 - Εισαγωγή

0:10 - Τουρκικά F-16 και S-400

Το επικίνδυνο και δόλιο παιχνίδι του Ερντογάν που παίζει στην πολιτική και στρατιωτική σκακιέρα, αποκάλυψε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη Στρατιωτική-Τεχνική Συνεργασία (FSVTS) Dmitry Shugaev, στο διεθνές φόρουμ Army-2022, καθώς δήλωσε ότι υπεγράφη η σύμβαση για την προμήθεια του δεύτερου πυραυλικού συστήματος S-400 στην Τουρκία.

Οφείλουμε να αναφέρουμε πάντως πως σύμφωνα με άλλες δηλώσεις, και συγκεκριμένα του Ρώσου υπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντένις Μαντούροφ, οι δύο πλευρές δεν έχουν υπογράψει ακόμη αλλά είναι πολύ κοντά στην υπογραφή.

Έτσι και αλλιώς, δεν αλλάζει ότι όσο η Τουρκική αντιπροσωπεία είναι στις ΗΠΑ και παρακαλάει για τα F-16, δόλια έχει κλείσει (ή είναι κοντά στο να υπογράψουν Ρωσία και Τουρκία) συμφωνία, για δεύτερο σύστημα αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 (SAM).

«Θέλω να σημειώσω ότι η σχετική σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί. Προβλέπει επίσης τον εντοπισμό της παραγωγής μεμονωμένων στοιχείων του συστήματος. Το σύστημα αεράμυνας S-400 Triumph είναι ένα μοναδικό σύστημα», αναφέρει η απάντηση του Shugaev στο TASS.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πλαίσιο των συμφωνιών αναπτύσσεται η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας.

«Η δύσκολη πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φέτος, έχει επηρεάσει αρνητικά ορισμένες πτυχές της αλληλεπίδρασης μεταξύ της ρωσικής πλευράς και των εταίρων. Ωστόσο, η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία με την Τουρκία, αναπτύσσεται σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών. Σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους Τούρκους εταίρους, σε διαφανή και αμοιβαία επωφελή βάση», είπε.

Να αναφέρουμε ότι, η Τουρκία, η οποία αποβλήθηκε επίσημα από το αμερικανικό πρόγραμμα F-35 στις 23 Σεπτεμβρίου 2021, λόγω αγοράς συστημάτων αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία, συνεχίζει τις συνομιλίες της με την Ουάσιγκτον καθώς υπέβαλε αίτηση για αγορά 40 Blok 70 Viper F-16 και έως και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τον υπάρχοντα στόλο της.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «η προμήθεια ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας, δεν έχουν αρνητική στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ».

Να αναφέρουμε επίσης ότι, η τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, απαιτεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν να αποδείξει ότι η πώληση των F-16 Vipers στην Τουρκία, είναι απολύτως απαραίτητη για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και να παρέχει μια «λεπτομερή περιγραφή» των μέτρων που θα εξετάσει, να διασφαλιστεί ότι αυτά τα μαχητικά-βομβαρδιστικά δεν θα χρησιμοποιηθούν για να «υπονομεύσουν την κυριαρχία ενός άλλου μέλους του ΝΑΤΟ» (με λίγα λόγια, της Ελλάδας).

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας με τίτλο: Η Τουρκία “καίγεται” για τα F-16 και ζητά από το Πεντάγωνο να υποβάλει το θέμα στο αμερικανικό Κογκρέσο, αναφέραμε ότι η Τουρκία αντιτάχθηκε στην καθυστέρηση της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ και απαιτεί από το Πεντάγωνο, να υποβάλει το θέμα στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Επιπρόσθετα στην Άγκυρα πιστεύουν ότι, η Τουρκική αντιπροσωπεία που βρίσκεται ήδη στην Ουάσινγκτον, θα αποσπάσει τη δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία.

Να επισημάνουμε ότι, αν χρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος, το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει το θέμα μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα, καθώς και πόσο πολύ «καίει» τους Τούρκους το θέμα, καθώς γίνεται όλο και πιο ορατός ο φόβος τους ότι, θα δουν τις αεροπορικές δυνάμεις τους να μένουν πίσω από τις Ελληνικές, καθώς μακροπρόθεσμα θα αποκτηθούν 24 Rafale F3R, τουλάχιστον 85 F-16 Viper και, πολύ πιθανόν, 40 F-35A.

Αλλά ακόμα κι αν η Τουρκία έχει τα 120 F-16 Block 70/72 (40 ολοκαίνουργια και 80 αναβαθμισμένα) μέχρι το 2030, αυτά θα έχουν να αντιμετωπίσουν 84 F-16 Block 72 Vipers (όλα σε υπηρεσία το αργότερο το δεύτερο εξάμηνο του 2027), 20-40 F- 35, και τουλάχιστον, 24 Rafales της Ελλάδας, η οποία θα έχει το τεχνολογικό πλεονέκτημα.

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιτρέψουν στην Τουρκία να αγοράσει αυτά τα νέα F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (HAF), πιθανότατα θα καταλήξει να διαθέτει έναν πιο τεχνολογικά προηγμένο στόλο μαχητικών μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2020.

-----------------

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:

https://www.pentapostagma.gr/

https://www.facebook.com/pentapostagmagr

https://twitter.com/pentapostagma

-----------------

#F16

#S400

#Ρωσία

#Τουρκία

#ΗΠΑ

--------------

-Videos animations, maps, used:

1) TRT World - https://www.youtube.com/watch?v=ngdQL9wn0jA

2) Expo2020Russia - https://www.youtube.com/watch?v=cOJ9CI92UoA

==========

For copyright matters please contact us at: [email protected]

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News