Τι έγινε με το πλοίο που μετέφερε όπλα από την Ιορδανία στη Λιβύη;

Το πλοίο με σημαία Ισημερινής Γουινέας μετέφερε οχήματα τροποποιημένα για στρατιωτική χρήση

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/7108743_ti-egine-me-ploio-poy-metefere-opla-apo-tin-iordania-kai-mplokaristike-sta-anoikta

-------

H Επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ όπως έχουμε ξαναγράψει αφορά ναυτικές ασκήσεις ανοιχτά της Λιβύης με συμμετοχή και της Ελλάδας.

Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της επιχείρησης IRINI της ΕΕ ανακοίνωσε ότι πλοίο που μετέφερε όπλα από την Ιορδανία σταμάτησε στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης. Το θέμα είχε αναδείξει προ 20ημέρου το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ.

Οι ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της Επιχείρησης IRINI επιθεώρησαν το "Mv Victory Roro" στις 18 Ιουλίου, στα ανοικτά των λιβυκών ακτών. Το πλοίο με σημαία Ισημερινής Γουινέας μετέφερε οχήματα τροποποιημένα για στρατιωτική χρήση, ορισμένα από τα οποία ήταν εξοπλισμένα με βάσεις όπλων, θωρακισμένες ασπίδες και κιβώτια πυρομαχικών.

Ήταν καθ' οδόν από το ιορδανικό λιμάνι της Άκαμπα και κατευθυνόταν προς τη Λιβύη. Το πλοίο ακινητοποιήθηκε όταν εισήλθε στην περιοχή επιχειρήσεων της IRINI.

Το προσωπικό της ΕΙΡΗΝΗ "αποφάσισε να επιβιβαστεί στο πλοίο σύμφωνα με την απόφαση 2292 του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα μεταγενέστερα ψηφίσματα". Η απόφαση αυτή, "βασίστηκε στην εκτίμηση ότι υπήρχαν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι το MV Victory Roro συμμετείχε σε παραβίαση του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών κατά της Λιβύης".

Η συνέχεια

Η επιχείρηση υπέβαλε στη συνέχεια μια αρχική έκθεση στην Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ και το πλοίο οδηγήθηκε στη Μασσαλία, μέσω του Στενού της Σικελίας, για να εκφορτώσει το φορτίο του. Στις 02 Αυγούστου, το πλοίο αναχώρησε από το λιμάνι της Μασσαλίας για να συνεχίσει τις εμπορικές του δραστηριότητες.

,Το γραφείο Τύπου υπογράμμισε: "Η επιχείρηση IRINI, βάσει της απόφασης 2292 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των μεταγενέστερων αποφάσεων, συμβάλλει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη που επιβλήθηκε με την απόφαση 1970 (2011) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της επιχείρησης IRINI, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της βάσει των εν λόγω ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να συμβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας στη Λιβύη".

Τον Ιούλιο, εκτός από τις δραστηριότητες που αφορούσαν το MV Victory, πραγματοποιήθηκαν ραδιοερευνες σε 74 εμπορικά πλοία και 19 επισκέψεις σε πλοία με τη συγκατάθεση των διοικητών, ενώ η επιχείρηση παρακολούθησε επίσης 28 ύποπτες πτήσεις και συνέχισε να παρακολουθεί 25 μεταξύ αεροδρομίων και αεροδιαδρόμων και 16 μεταξύ λιμένων και τερματικών σταθμών πετρελαίου. Μέσω του πυρήνα πληροφοριών για το έγκλημα, η επιχείρηση εξέδωσε σύσταση για την επιθεώρηση ύποπτων πλοίων στα λιμάνια των κρατών μελών της ΕΕ.

Κεφάλαια:

0:00 - Εισαγωγή

0:10 - Τι έγινε με το πλοίο που μετέφερε όπλα από την Ιορδανία στη Λιβύη;

----------

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:

https://www.pentapostagma.gr/

https://www.facebook.com/pentapostagmagr

https://twitter.com/pentapostagma

-----------------

#ΕΙΡΗΝΗ

#IRINI

#ΙΟΡΔΑΝΙΑ

#ΛΙΒΥΗ

--------------

-Videos animations, maps, used:

1)Info Warrior(https://www.youtube.com/watch?v=ZVZiaoH4ug4)

2)Eunavfor Med Operation IRINI(https://www.youtube.com/watch?v=gLiLmdQhUh8)

3)Eunavfor Med Operation IRINI(https://www.youtube.com/watch?v=RKpjszOXJ5o)

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News