"Οι Ιταλοί ζήτησαν άδεια από την….Άγκυρα για τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ" δήλωσε ο Χ.Ακάρ

Το ιταλικό πλοίο διενεργούσε έρευνες για λογαριασμό ENI-TOTAL και αφορούσε κίνηση προς το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ στο οποίο υπάρχει τεράστιο κοίτασμα

https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/kypriako/7108573_epeisodio-me-italiko-ploio-apokalypse-i-toyrkia-oi-italoi-zitisan

-----

Οι Τούρκοι με πονηράδες έχουν βάλει στο στόχαστρο το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, (πριν κινηθεί τελικά το 4ο πλωτό γεωτρύπανο τους προς Αλεξανδρέττα) για το οποίο θυμίζουμε ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι περιέχει τεράστιο κοίτασμα, και προσπαθούν να παίξουν τα δικά τους παιχνίδια προπαγάνδας.

Πρόκειται για τεράστιο ψυχολογικό και πληροφοριακό “πόλεμο” που έχει στηθεί από την Άγκυρα όπως όλα δείχνουν, για να "νομιμοποιηθει" πιθανότατα κάθε μελλοντική έκνομη ενέργεια των Τούρκων σε ένα τεράστιο κοίτασμα που ανήκει στην Λευκωσία.

Ο Τούρκος υπουργός άμυνας, Χ.Ακάρ ισχυρίζεται ότι “η Τουρκία πέτυχε με την χρήση τουρκική Φρεγάτας, να ζητηθεί από ιταλικό ερευνητικό πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ, η άδεια εισόδου του σε συγκεκριμένη περιοχή ( της κυπριακής ΑΟΖ)”.

Το τι ακριβώς έγινε δεν έχει επιβεβαιωθεί από κανέναν, ειδικά από την ιταλική πλευρά, ούτε από κάπου αλλού, και πιθανότατα το όλο θέμα να αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο ενός τουρκικού τηλεοπτικού σήριαλ με τίτλο “σουλτάνος Αμπτνουλχαμίτ χαν”.

Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε: «Το Υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε μια σημαντική επιτυχία και μια σημαντική αίτηση.

Ιταλικό πλοίο εισήλθε στη διεθνή οικονομική μας ζώνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Είπαμε «όχι». Το βγάλαμε με μια φρεγάτα.

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Εξωτερικών μας πέτυχε μια σημαντική επιτυχία, μια σημαντική υπογραφή. Σε ραδιοφωνική μας επαφή με το ιταλικό πλοίο είπαμε ότι αν θέλετε να μπείτε εδώ..., πρέπει να κάνετε αίτηση στη Δημοκρατία της Τουρκίας, και οι Ιταλοί έκαναν αίτηση. Το υπουργείο μας έδωσε την άδεια. Παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα», ανέφερε ο ίδιος.

Το ποια είναι η αλήθεια θα την μάθουμε σύντομα, αυτό όμως που γίνεται κατανοητό είναι το σχέδιο των Τούρκων να “αναγνωριστεί” τουρκική κυριαρχία σε περιοχές που θεωρούν οι ίδιοι ως τουρκική ΑΟΖ, ενώ παράλληλα επιζητούν σύμφωνα με κατά καιρούς δηλώσεις αξιωματούχων, ζητείται συνολική συμφωνία με Ελλάδα για το Αιγαίο.

Για να επιτευχθεί θετικό αποτέλεσμα, τα μέρη θα πρέπει να λάβουν τα ακόλουθα κοινά βήματα:

Στάδιο πρώτο: Η Τουρκία σταματά επίσημα τις υπερπτήσεις σε ακατοίκητα ελληνικά νησιά. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, αναλαμβάνει -μετά την υπογραφή και κύρωση της συνολικής συμφωνίας για το Αιγαίο Πέλαγος- να αποστρατικοποιήσει τα νησιά του Αιγαίου σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε από προηγούμενες συμφωνίες. Παράλληλα, η Τουρκία αναλαμβάνει να διαλύσει την 4η Στρατιά, ή να την αναδιατάξει εκτός της λεκάνης του Αιγαίου.

Δεύτερο στάδιο: Αμφότερα τα δύο μέρη θα πρέπει να δηλώσουν την ετοιμότητά τους να διαπραγματευτούν ειδικές ρυθμίσεις για το Αιγαίο σύμφωνα με τις γενικές αρχές της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) για τη δικαιοσύνη και τις ειδικές περιστάσεις.

Τρίτο στάδιο: Ελλάδα και Τουρκία θα διαπραγματευτούν την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, με βάση την αρχή τα 12 ναυτικά μίλια.

Τέταρτο στάδιο: Η Τουρκία και η Ελλάδα θα διασφαλίσουν τη διευθέτηση των υπολοίπων ζητημάτων, πρωτίστως στην υφαλοκρηπίδα, μετά την οποία θα δώσουν στο διεθνές δικαστήριο το δικαίωμα να αποφανθεί για όλες τις διαφορές που απομένουν”, κατέληγε το ίδιο.

Το ακριβώς θα δούμε τελικά στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, είναι κάτι που βρίσκεται προ των πυλών με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το επόμενο διάστημα, και αυτό είναι πλέον οφθαλμοφανές.

------

Κεφάλαια:

0:00 - Εισαγωγή

0:10 - "Οι Ιταλοί ζήτησαν άδεια από την….Άγκυρα για τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ" δήλωσε ο Χ.Ακάρ

----------

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:

https://www.pentapostagma.gr/

https://www.facebook.com/pentapostagmagr

https://twitter.com/pentapostagma

-----------------

#ΙΤΑΛΙΑ

#ΤΟΥΡΚΙΑ

#ΚΥΠΡΟΣ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News