Άγια Μπουρβέιλα: Το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν μπορεί να δραστηριοποιηθεί στην "τουρκολιβυκή" ΑΟΖ

Η ιδρύτρια της ΜΚΟ Code on the Road και ειδική αναλύτρια του BBC για την τρομοκρατία και τη ριζοσπαστικοποίηση προτρέπει την ελληνική πλευρά, «να μην επαναλάβει τα προηγούμενα στρατηγικά της λάθη και να εξασφαλίσει μια ισχυρή παρουσία στην Ανατολή»

https://www.pentapostagma.gr/synenteyxeis/7108400_agia-mpoyrbeila-sto-pentapostagma-ampntoyl-hamit-han-mporei-na

----------------------------

«Ο ρόλος της Τουρκίας στη Λιβύη είναι βαθιά καταστροφικός στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά», λέει στην αποκλειστική της συνέντευξη στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ η Άγια Μπουρβέιλα, ιδρύτρια της ΜΚΟ Code on the Road και ειδική αναλύτρια του BBC για την τρομοκρατία και τη ριζοσπαστικοποίηση. Είναι επίσης Πρέσβειρα και Ειδική Απεσταλμένη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου στη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική.

Σχολιάζοντας την κίνηση ενοποίησης του Λιβυκού στρατού, η κα. Μπουρβέιλα, εξηγεί πως, «δεδομένου ότι η GNU είναι επί του παρόντος η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, αυτή είναι μια πολύ θετική κίνηση εάν πραγματοποιηθεί, καθώς θα δώσει στη Λιβύη κυριαρχία και ανεξαρτησία από ξένες δυνάμεις που είναι πληρεξούσιοι της Τουρκίας και άλλων χωρών».

Εκτιμά πως οι πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ των πολιτοφυλακών δεν εγκυμονούν κινδύνους για ξέσπασμα ενός νέου εμφυλίου, ενώ παρομοίασε την κατάσταση στο πεδίο σαν πολέμους μεταξύ συμμοριών.

«Η Τουρκία και η Ρωσία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, με στόχο να χωρίσουν τη Λιβύη σε αντίστοιχες σφαίρες επιρροής όπως έκαναν στη Συρία» είπε, σχολιάζοντας την παρουσία μισθοφόρων που υποστηρίζονται από αμφότερους στη βορειοαφρικανική χώρα.

«Εκτός από την εγχώρια υποστήριξη, ο LNA υποστηρίζεται επίσης από την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα ΗΑΕ. Οι Λίβυοι στην Ανατολή αφέθηκαν στη μοίρα τους για να πολεμήσουν τις τοπικές και παγκόσμιες τρομοκρατικές ομάδες που είχαν καταλάβει τη χώρα από τη Σύρτη μέχρι τη Ντέρνα. Αυτό ήταν ένα στρατηγικό λάθος: σε αυτό το κενό που άφησαν οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι είδαν μια ευκαιρία και εκμεταλλεύτηκαν, γνωρίζοντας ότι μια κοινότητα που πνίγεται δέχεται οποιοδήποτε χέρι για να επιβιώσει. Αλλά μια συνεργασία που προκύπτει από ανάγκη ή απόγνωση δεν είναι ευπρόσδεκτη».

Όσον αφορά το ζήτημα των εκλογών, η Λίβυα ειδικός τόνισε, πως «οι δημοκρατικές προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές είναι πρωταρχικής σημασίας για την επιτυχία και τη σταθερότητα της Λιβύης», ενώ στη συνέχεια κατέδειξε ποιόν θεωρεί τον πιο ισχυρό υποψήφιο προς πολιτική επικράτηση σε αυτές. «Νομίζω ότι η διεθνής κοινότητα, η οποία προηγουμένως εξυπηρετούνταν με την εγκατάσταση πληρεξουσίων στη Λιβύη σε βάρος των Λιβύων, έχει συνειδητοποιήσει ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων είναι αβάσιμη. Κρίνοντας από την προηγούμενη λίστα υποψηφίων και τις δημοσκοπήσεις, νομίζω ότι ο Δρ Αρέφ Ναγιέντ (Dr, Aref Nayed) και ο διοικητής Χαλίφα Χαφτάρ (Khalifa Haftar) έχουν τις καλύτερες πιθανότητες».

Η κα. Μπουρβέιλα αναφέρθηκε στη δραστηριοποίηση διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών στη Λιβύη, τονίζοντας πως η χώρα μπορεί να διαδραματίσει κάποιον ρόλο στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση, όχι όμως να αντικαταστήσει τη Ρωσία, ενώ εκτιμά πως το τουρκικό γεωτρύπανο "Αμπντούλ Χαμίντ Χαν" μπορεί να επιχειρήσει κάποια ενέργεια στην παράνομη "τουρκολιβυκή" ΑΟΖ που προκύπτει από το παράνομο, όπως το χαρακτηρίζει, μνημόνιο Σάρρατζ-Ερντογάν. «Το μνημόνιο είναι παράνομο. Συμφωνήθηκε από τη GNA, η εξουσία της οποίας είχε λήξει. Η GNA δεν επικυρώθηκε ποτέ από το κοινοβούλιο, καθιστώντας την GNA μια αντισυνταγματική οντότητα στη Λιβύη και καθαρά μια κυβέρνηση διορισμένη από το εξωτερικό. Επιπλέον, η GNA δεν έχει καμία εξουσία να συνάψει οποιαδήποτε στρατιωτική συμφωνία με κανέναν. Το θέμα είναι ζήτημα νομιμότητας και συνταγματικότητας».

«Σχετικά με το θέμα του πετρελαίου, είναι σημαντικό η λιβυκή κυβέρνηση να επενδύσει στον πετρελαϊκό τομέα για να διασφαλίσει ότι η Λιβύη αποδίδει με το πλήρες δυναμικό και τις δυνατότητές της. Από το 2011, οι διαδοχικές κυβερνήσεις της Λιβύης αγνόησαν τις επενδύσεις και τη διατήρηση του πετρελαϊκού τομέα και των υποδομών της Λιβύης», αναφέρει.

Κεφάλαια:

0:00 - Εισαγωγή

0:10 - Άγια Μπουρβέιλα

----------------

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:

https://www.pentapostagma.gr/

https://www.facebook.com/pentapostagmagr

https://twitter.com/pentapostagma

-----------------

For copyright matters please contact us at: [email protected]

--------------

-Videos animations, maps, used:

AlJazeeraEnglish - https://www.youtube.com/watch?v=IThJb8fAgm4&ab_channel=AlJazeeraEnglish

StraitTalk - https://www.youtube.com/watch?v=rKb-wMma7qU&ab_channel=StraitTalk

AFPNewsAgency - https://www.youtube.com/watch?v=A_vTkrahUy0&ab_channel=AFPNewsAgency

VoiceofAmerica - https://www.youtube.com/watch?v=r7zUukAYerc&ab_channel=VoiceofAmerica

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News