Τα δύο στενά και οι ανταγωνισμοί των μεγάλων δυνάμεων

«Στις αρχές Αυγούστου, δύο κρίσιμες εξελίξεις σημειώθηκαν σε δύο στενά»

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/kina/7108430_ta-dyo-stena-kai-oi-antagonismoi-ton-megalon-dynameon

-------

ΟΜπουρχανεντίν Ντουράν αρθρογράφος στην Τουρκία δίνει μια πολύ καλή οπτική για το πώς αντιμετωπίζει η Άγκυρα το θέμα των σιτηρών από την Ουκρανία και την πρόσφατη κρίση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Δεν είναι τυχαίο πως το άρθρο του φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της SETA. Της μεγαλύτερης «δεξαμενής σκέψης» στην γειτονική χώρα.

Γράφει χαρακτηριστικά ο Ντουράν: «Στις αρχές Αυγούστου, δύο κρίσιμες εξελίξεις σημειώθηκαν σε δύο στενά: Στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα σιτηρά, στην οποία κατέληξαν η Ουκρανία και η Ρωσία χάρη στη σκληρή δουλειά της Τουρκίας, το πρώτο ουκρανικό σκάφος έφτασε στον Βόσπορο – ακριβώς τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα βίωναν εντάσεις πάνω από τα στενά της Ταϊβάν. Αρνούμενη να λάβει υπόψη της την αυστηρή προειδοποίηση του Πεκίνου, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, προσγειώθηκε στην Ταϊβάν.

Ας ξεκινήσουμε όμως με την παράδοση των σιτηρών. Η συμφωνία, η οποία διευκόλυνε την αποστολή 20 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών από τρία λιμάνια της Ουκρανίας για περίοδο 120 ημερών, ήταν αναμφισβήτητα η πιο θετική είδηση ​​από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη, που θα αμβλύνει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, και οι παρατηρήσεις του πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ για το ενδιαφέρον του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου σηματοδοτούν ότι η κατάπαυση του πυρός είναι στη γωνία.

Η Ουκρανία πιθανότατα θα ξεκινήσει μια αντεπίθεση τους επόμενους μήνες και η ισχυρή απάντηση της Ρωσίας θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση. Αυτό, με τη σειρά του, θα οδηγούσε την τρέχουσα κρίση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, η οποία μετατράπηκε σε πόλεμο φθοράς, να φτάσει σε ένα νέο επίπεδο. Μέχρι σήμερα, οι δυτικές οικονομικές κυρώσεις έχουν αποτύχει να αναγκάσουν τη Ρωσία να γονατίσει. Η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση, ωστόσο, επιδεινώνεται. Κατά κάποιο τρόπο, οι κυρώσεις είχαν πιο σοβαρό αντίκτυπο στην Ευρώπη από τη Ρωσία στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων. Το Κρεμλίνο επιμένει ότι η Δύση ήταν ανόητη να καταφύγει σε κυρώσεις, πιστεύοντας ότι οι κυρώσεις δημιούργησαν μια ευκαιρία στη Ρωσία να εξοπλίσει το φυσικό αέριο.

Η Κίνα αντιμετωπίζει μια δύσκολη απόφαση. Πώς θα απαντήσει στις ΗΠΑ, οι οποίες προκάλεσαν το Πεκίνο ξεκινώντας μια κρίση γύρω από την Ταϊβάν – που θεωρείται κόκκινη γραμμή από τους Κινέζους; Η αποτυχία να δώσει μια αποτελεσματική απάντηση σε τέτοιες «πράξεις πρόκλησης» θα σήμαινε ότι η Κίνα δεν έχει ό,τι χρειάζεται για να επιτύχει τους περιφερειακούς στόχους της. Ωστόσο, δεν θα εξυπηρετούσε τα κινεζικά συμφέροντα να αντιμετωπίσουν τις ΗΠΑ νωρίτερα παρά αργότερα.

-------

Κεφάλαια:

0:00 - Εισαγωγή

0:10 - Τα δύο στενά και οι ανταγωνισμοί των μεγάλων δυνάμεων

----------

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:

https://www.pentapostagma.gr/

https://www.facebook.com/pentapostagmagr

https://twitter.com/pentapostagma

-----------------

#ΡΩΣΙΑ

#ΗΠΑ

#ΚΙΝΑ

#ΟΥΚΡΑΝΙΑ

--------------

-Videos animations, maps, used:

1)DW Español(https://www.youtube.com/watch?v=CajTQOqjZZM)

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News