Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την σηπτική αρθρίτιδα

Σε αυτό το κανάλι θα μάθετε τα πάντα για την υγεία σας. Όλα μας τα βίντεο είναι έγκυρα και ελεγμένα από επιστήμονες υγείας, γιατρούς, βιολόγους, μοριακούς βιολόγους και φαρμακοποιούς. Πάντα πρέπει να συμβουλεύεστε τον προσωπικό σας ιατρό, σε καμία περίπτωση δεν ασκούμε ιατρική πράξη μέσα από ένα βίντεό μας.

https://wikihealth.gr/health/siptiki-arthritida/

Τι είναι η σηπτική αρθρίτιδα;

Η σηπτική αρθρίτιδα είναι μία λοίμωξη σε μια άρθρωση. Εκδηλώνεται όταν η λοίμωξη που προκαλείται από βακτήρια ή ιούς εξαπλώνεται στην άρθρωση ή στο υγρό γύρω από αυτήν. Το υγρό αυτό ονομάζεται αρθρικό υγρό. Η λοίμωξη συνήθως ξεκίνα σε μία άλλη περιοχή του σώματος και εξαπλώνεται μέσω της αιματικής κυκλοφορίας στην άρθρωση. Η είσοδος του μολυσματικού παράγοντα μπορεί επίσης να γίνει μέσω μιας χειρουργικής επέμβασης, ανοιχτής πληγής ή ενέσεων.

Η σηπτική αρθρίτιδα συνήθως εκδηλώνεται σε μία άρθρωση. Η πάθηση τυπικά επηρεάζει μία μεγάλη άρθρωση, όπως το γόνατο, το ισχίο ή τον ώμο. Εκδηλώνεται πιο συχνά σε παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα που κάνουν χρήση παράνομων ουσιών.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της σηπτικής αρθρίτιδας;

Τα συμπτώματα της σηπτικής αρθρίτιδας ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία και τα φάρμακα που λαμβάνετε. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Έντονο πόνο που επιδεινώνεται με την κίνηση

Διόγκωση της άρθρωσης

Θερμότητα και ερυθρότητα γύρω από την άρθρωση

Πυρετό

Ρίγη

Κόπωση

Αδυναμία

Μειωμένη όρεξη

Ταχυκαρδία

Ευερεθιστότητα

Αίτια

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες της σηπτικής αρθρίτιδας;

Κάποια άτομα είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν σηπτική αρθρίτιδα από ό, τι άλλα. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

Προβλήματα στις αρθρώσεις, όπως αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα ή λύκος

Ιστορικό χειρουργικής επέμβασης στην άρθρωση

Συγκεκριμένες δερματικές παθήσεις

Ανοιχτές πληγές

Χρήση παράνομων ουσιών ή κατάχρηση αλκοόλ

Λήψη φαρμάκων που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Καρκίνο

Κάπνισμα

Διαβήτη

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η σηπτική αρθρίτιδα;

Ο γιατρός θα εξετάσει την άρθρωση και θα σας ρωτήσει αναφορικά με τα συμπτώματά σας. Αν υποπτεύεται σηπτική αρθρίτιδα, θα ζητήσει επιπλέον εξετάσεις.

Η αρθροκέντηση είναι μία εξέταση που χρησιμοποιείται συχνά για τη διάγνωση της πάθησης. Περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας βελόνας στην πάσχουσα άρθρωση για τη λήψη αρθρικού υγρού. Το δείγμα αποστέλλεται στο εργαστήριο για να εξεταστεί για το χρώμα του, τη σύστασή του και την παρουσία λευκών αιμοσφαιρίων και βακτηρίων. Αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν το γιατρό να καταλάβει εάν έχετε λοίμωξη στην άρθρωση και τι προκαλεί τη λοίμωξη αυτή.

Ο γιατρός επίσης μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος για να ελέγξει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων και να καθορίσει εάν υπάρχουν βακτήρια στην αιματική σας κυκλοφορία. Με αυτό τον τρόπο θα προσδιορίσει τη σοβαρότητα της λοίμωξης.

Μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε απεικονιστικές εξετάσεις για την επιβεβαίωση παρουσίας λοίμωξης. Οι εξετάσεις αυτές επίσης να βοηθήσουν το γιατρό να διαπιστώσει εάν η άρθρωση έχει υποστεί βλάβη από τη λοίμωξη. Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν:

Ακτινογραφία ακτίνων-Χ

Μαγνητική τομογραφία

Αξονική τομογραφία

Πυρηνική σάρωση

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η σηπτική αρθρίτιδα;

Συνταγογραφούμενα φάρμακα

Η αντιμετώπιση της σηπτικής αρθρίτιδας που προκαλείται από βακτήριο συνήθως ξεκινά με αντιβιοτικά για την θανάτωση των βακτηρίων. Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας ώστε να επιλέξει ένα αντιβιοτικό αποτελεσματικό για τον τύπο του βακτηρίου που προκαλεί την πάθησή σας. Η λοίμωξη πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και επιθετικά για να προληφθεί η οστεοαρθρίτιδα και η βλάβη της άρθρωσης. Ως αποτέλεσμα, ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει ενδοφλέβια αντιβιοτικά. Αυτά αντιμετωπίζουν τη λοίμωξη ταχύτερα από τα αντιβιοτικά που χορηγούνται από το στόμα. Τα περισσότερα άτομα αισθάνονται καλύτερα μέσα σε 48 ώρες από την πρώτη θεραπεία με αντιβιοτικά.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει από του στόματος χορηγούμενα αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση της λοίμωξης. Τα εν λόγω αντιβιοτικά για τη σηπτική αρθρίτιδα συνήθως λαμβάνονται για 6 με 8 εβδομάδες. Είναι πολύ σημαντικό να λάβετε την πλήρη δόση των αντιβιοτικών σας, ώστε να αντιμετωπίσετε τη λοίμωξη αποτελεσματικά.

Ο γιατρός, όμως, θα σας συνταγογραφήσει αντιμυκητιασικά φάρμακα αντί για αντιβιοτικά εάν κάποιος μύκητας προκαλεί τη λοίμωξη.

Η σηπτική αρθρίτιδα που προκαλείται από ιό δεν απαιτεί φαρμακευτική αγωγή.

Αποστράγγιση αρθρικού υγρού

Τα περισσότερα άτομα με σηπτική αρθρίτιδα χρειάζονται αποστράγγιση αρθρικού υγρού. Αυτό πραγματοποιείται για την απομάκρυνση του μολυσμένου υγρού, την ανακούφιση του πόνου και της διόγκωσης και την πρόληψη περαιτέρω βλάβης στην άρθρωση. Το αρθρικό υγρό απομακρύνεται μέσω αρθροσκόπησης, αλλά μπορεί να χρειαστεί και ανοιχτό χειρουργείο.

#αρθρίτιδα #σηπτικήαρθρίτιδα #πόνοςστακόκαλα #κόκαλα #πόνοςστιςαρθρώσεις #αρθρώσεις

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News