Συνεντεύξεις
Ενημερώθηκε στις:

Επισμηναγός ε.α. Στ. Καραβίδας: "Να δούμε ολιστικά το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας για να αποφύγουμε αεροπορικό Αρμαγεδδών" (Βίντεο)

Μια συζήτηση με τον κ. Στέφανο Καραβίδα, επισμηναγό ε.α. και υποψήφιο Διδάκτωρ Γεωπολιτικής, σχετικά με τα F-35, την ελληνοτουρκική κούρσα εξοπλισμών και την ελληνική στρατηγική, τα διδάγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και προεκτάσεις στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύρραξης.

Σύμφωνα με τον κ. Καραβίδα, το χειρότερο σενάριο για την ελληνική πλευρά είναι να βρεθεί η πολιτική και η διπλωματική λύση, προκειμένου η Τουρκία στο μέλλον να αποκτήσει αεροσκάφη F-35. Όπως επισημαίνει, αυτό είναι ένα σενάριο και όχι μελλοντολογία, ωστόσο αναφέρεται η οπτική "ένα έθνος, δύο κράτη" που αφορά την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, και ένα πολύ πιθανό και ελκυστικό σενάριο, με κάποια πρόφαση και με τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας, η οποία βρίσκεται στην περιοχή του Καυκάσου, να παραχωρηθούν τα τουρκικά S-400 στο Αζερμπαϊτζάν, κατά το πρότυπο που τα κυπριακά S-300 μεταφέρθηκαν στην Κρήτη. Έαν υλοποιηθεί αυτό το σενάριο, το οποίο επιβεβαιώνεται ως βάσιμο από τις δηλώσεις της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών κας. Βικτόρια Νούλαντ, και η Τουρκία θα μπορεί να πάρει F-35, χρονικά σχετικά κοντά με τη δική μας παραλαβή. Ο κ. Καραβίδας εξηγεί πως έτσι η Τουρκία, θα έχει ομογενοποιήσει πλήρως τον στόλο της των 270 αεροσκαφών και θα αρχίσει να παραλαμβάνει F-35, ενώ εμείς θα έχουμε παραλάβει F-35, έχοντας απαξιώσει ουσιαστικά το μισό του υπάρχοντος στόλου, δηλαδή τα 201 αεροσκάφη, δεδομένου ότι τα 33 F-4 που έχουμε τώρα θα έχουν αποσυρθεί, από τα 201 αεροσκάφη μόνο τα 107 θα είναι εκσυγχρονισμένα ή με δικτυοκεντρικές δυνατότητες και τα υπόλοιπα 94 θα έχουν απαξιωθεί. Άρα λοιπόν, υπάρχει ένα μεγάλο αριθμητικό έλλειμα, το οποίο θα πρέπει να καλύψουμε ούτως ή άλλως, πόσω μάλλον στην περίπτωση που, βάσει αυτού του σεναρίου, και η Τουρκία ίσως αποκτήσει F-35.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές