Συνεντεύξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αντιπρόεδρος της Lockheed Martin στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ: Η Ελλάδα θα πάρει την πιο σύγχρονη έκδοση του F-35

Την πιο σύγχρονη έκδοση των F-35, εκείνη του Block 4, επιβεβαίωσε πως θα παραλάβει η Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος της Lockheed Martin για τα F-35, JR Mcdonald, μιλώντας αποκλειστικά στο Πενταπόσταγμα. Τον συναντήσαμε στην έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA που ολοκληρώθηκε σήμερα στα Σπάτα και να τι μας είπε:

-Ποια είναι τα νεότερα σχετικά με το F-35;

Μπαίνουμε σε μια περίοδο που το F-35 αναβαθμίζεται και είναι γεγονός πως τα αεροπλάνα που θα παραλάβει η Ελλάδα με βάση το τι θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για το προφίλ τους (επιχειρησιακό) και το πότε θα παραληφθεί το αεροσκάφος. Ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η απόφασή τους, η Ελλάδα θα παραλάβει αυτό που αποκαλούμε F-35 block 4. Αυτό είναι ήδη το πιο σύγχρονο αεροσκάφος στον κόσμο και καθώς μεταβαίνουμε στο block 4 εκσυγχρονισμού θα υπάρχουν 75 κύριες αναβαθμίσεις από το αεροπλάνο όπως είναι σήμερα στο αεροπλάνο που θα παραλάβει η Ελλάδα.

Η Ελλάδα θα παραλάβει ένα αεροπλάνο με αυξημένα και βελτιωμένα αεροηλεκτρονικά συστήματα, θα έχει μεγαλύτερη μνήμη (στον υπολογιστή του), καλύτερο υπολογιστή που διαχειρίζεται όλο το αεροπλάνο. Πέρα από αυτό οι αναβαθμίσεις εστιάζουν σε τρεις κύριες περιοχές. Νούμερο ένα η συνδεσιμότητα του αεροπλάνου με οτιδήποτε άλλο στο πεδίο της μάχης. Όχι μόνο άλλα F-35 αλλά άλλα 4ης γενιάς μαχητικά και μετά, πολύ σημαντικό, σε άλλους τομείς.

Μιλάμε για στοιχεία στο διάστημα, για άλλα αεροσκάφη, για πλοία στη θάλασσα. Σε όλους τους τομείς το F-35 θα είναι το βασικό στοιχείο σε αυτό που λέμε δίκτυο υπεροχής 21ου αιώνα.

Αυτή είναι η πρώτη από τις κύριες αναβαθμίσεις. Η δεύτερη από τις κύριες αναβαθμίσεις εστιάζουν σε όλους τους αισθητήρες στο αεροσκάφος. Το αεροσκάφος έχει ήδη εξαιρετικούς αισθητήρες μεταξύ των οποίων το ραντάρ του, η έγκαιρη ηλεκτρονική του προειδοποίηση (EW), τα ηλεκτροοπτικά του, αλλά αυτή η αναβάθμιση θα κάνει αυτούς τους αισθητήρες σημαντικά καλύτερους.

Τώρα έχεις ένα αεροσκάφος στελθ (αόρατο στα ραντάρ) ικανό να πάει βαθιά στην εχθρική περιοχή και έχει τους καλύτερους αισθητήρες στον κόσμο, ικανούς να χαρακτηρίσουν (ταυτοποίηση στόχων) αυτό το πεδίο μάχης από βαθιά μέσα στην εχθρική περιοχή. Αυτό τώρα πήγαινέ το στην συνδεσιμότητα, μπορεί να το μοιραστεί με την υπόλοιπη δύναμη.

Η τρίτη κύρια αναβάθμιση του αεροσκάφους block 4 είναι η αύξηση των όπλων και η ικανότητά του να έχει σημαντικά και νεότερα όπλα.

Η Ελλάδα θα παραλαμβάνει το πιο σύγχρονο αεροσκάφος στον κόσμο όταν πάρει τα αεροπλάνα της.

-Η Ελλάδα έχει πολλούς τύπους μαχητικών F-16 Viper, Rafale, Mirage 2000-5, που θα ταιριάξει το F-35;

Η ομορφιά του F-35 ως μαχητικού 5ης γενιάς είναι ότι κάνει όλους τους άλλους στο πεδίο της μάχης πολύ καλύτερους χάριν στην ικανότητά του να μοιράζεται την πληροφορία που έχει, μπορεί να βοηθήσει κάθε μαχητικό 4ης γενιάς να κάνει καλύτερα την δουλειά του. Είναι ένας πολλαπλασιαστής ισχύος. Είναι ένα συνεργατικό αποτέλεσμα ακόμα και με άλλες πλατφόρμες όχι μόνο F-35. Δεν σημαίνει λοιπόν πως αυτά τα αεροσκάφη δεν έχουν αξία. Σημαίνει πως ο όγκος η ποσότητα αεροπλάνων είναι καλύτερος χάριν στο F-35.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ