Συνεντεύξεις
Ενημερώθηκε στις:

Στρατηγός Λεοντάρης στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ: Πρέπει επιτέλους να ορισθεί η «κόκκινη γραμμή». Αν και θα προτιμούσα να την κάνουμε «μπλε»

αποτροπή έχει μάλλον χάσει την έννοιά της. Φαίνεται ότι … δεν πείθουμε" αναφέρει με αφορμή τις νέες τουρκικές προκλήσεις σε δήλωσή του στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ,  ο Αντιστράτηγος (εα) Ηλίας Λεοντάρης, Επίτιμος Διοικητής 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ & Τέως Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ).

Κατά την άποψή του πρέπει να καταστεί σαφές προς την Τουρκία και όλους του Διεθνείς Οργανισμούς και Συμμαχίες ότι ….. δεν πάει άλλο και ….αντίστοιχες ενέργειες ή προκλήσεις θα έχουν απάντηση.

Αναλυτικά όσα καταθέτει: 

168 παραβιάσεις και 41 υπερπτήσεις ήταν αρκετές για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός.

Η συμπεριφορά που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες από την πλευρά της Τουρκίας  ασφαλώς και είναι συνηθισμένη ή μάλλον την έχουμε συνηθίσει…… ωστόσο, ο Χουλουσί Ακάρ φέρεται να αιφνιδιάστηκε από την ενημέρωση του Έλληνα ομολόγου του και δεσμεύτηκε/δήλωσε ..«Θα το τσεκάρω»

Δεν γνωρίζουμε σε τι δεσμεύτηκε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ μετά την ενημέρωση που δέχτηκε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά αυτό μικρή αξία έχει  αφού ο ίδιος έχει ήδη δεσμευθεί με την ανοικτή στήριξή του προς την Τουρκία και την τακτική των ίσων αποστάσεων που ακολουθεί.

Η επωδός ότι «Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα και θέλει να προκαλέσει ένταση, για να κάνει εξαγωγή των εσωτερικών της προβλημάτων», πέραν του ότι δεν ευσταθεί δεν αποδίδει και πρέπει να εγκαταλειφθεί. Οι ενέργειες αυτές σε καμία περίπτωση δε πρέπει να εκληφθούν ως εξαγωγή της εσωτερικής  ή εγχώριας κρίσης (η οποία ασφαλώς θα υπάρχει). Απεναντίας είναι η απλή εφαρμογή του σχεδίου της. Ένα σχέδιο που υπάρχει και η εφαρμογή του ακολουθείται με ευλάβεια, κάνοντας κάθε φορά τις αναγκαίες προσαρμογές όταν οι νέες διαμορφούμενες συνθήκες,  η τεχνολογία και τα νέα διαθέσιμα μέσα το απαιτούν ή το επιβάλλουν.

Μελετήσαμε «Το στρατηγικό βάθος», στο οποίο ξεδιπλωνόταν από τότε ολόκληρη η φιλοσοφία της νεο-οθωμανικής εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, αλλά μάλλον δεν αντιληφθήκαμε το βάθος του.

Σε τι αποσκοπεί ή τι επιδιώκει λοιπόν η Τουρκία ;;;; Αυτό που με επιτυχία κάνει επί 48 χρόνια… με τον εν εξελίξει Υβριδικό της Πόλεμο.

  • Τη φθορά της Ελλάδας σ’ όλα τα πεδία και επίπεδα
  • Την πρόκληση αστάθειας και ανασφάλειας στην περιοχή
  • Τη δημιουργία «Γκρίζων Ζωνών» και αμφισβήτηση της Εθνικής Κυριαρχίας Ελλάδος
  • Την  πρόσθεση στον κατάλογο νέων θεμάτων ή διαφορών προς επίλυση.
  • Τη διατήρηση έντονης ρητορικής εμφανίζοντας την Ελλάδα και την Κύπρο ως παραβάτες του Διεθνούς Δικαίου.
  • Την επιβολή  της παράβασης ως δικαιώματος με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων,
  • Τη δημιουργία περιβάλλοντος ανησυχίας, πανικού, ηττοπάθειας, σύγχυσης και πολιτικής αναστάτωσης και δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.
  • Την οικονομική «αιμορραγία» της χώρας και τις επακόλουθες συνέπειές της

Η ΑΠΟΤΡΟΠΗ έχει μάλλον χάσει την έννοιά της. Φαίνεται ότι … δεν πείθουμε. Η τακτική της ψυχραιμίας και του κατευνασμού έχει αφήσει το αποτύπωμά της.

Η ενεργοποίηση των αντιαεροπορικών συστημάτων, φαίνεται ότι απέδωσε…. Οι Τούρκοι "μαζεύτηκαν" μετά την ενεργοποίηση

Μπορούμε όμως να είμαστε συνεχώς έτσι…. με την Αεράμυνα σε αυξημένη ετοιμότητα;;; Ασφαλώς ΟΧΙ.

Το ερώτημα της κοινής γνώμης είναι γιατί δεν χρησιμοποιείται ως όπλο αποτροπής; Γιατί δεν αξιοποιείται με τρόπο, ώστε οι Τούρκοι να μην τολμούν να αμφισβητήσουν τον εναέριο χώρο μας;

Γι’ αυτό απαιτείται η έκφραση της αποφασιστικότητας για τη χρήση αυτής της δυνατότητας. Να καταστεί σαφές προς την Τουρκία και όλους του Διεθνείς Οργανισμούς και Συμμαχίες ότι ….. δεν πάει άλλο και ….αντίστοιχες ενέργειες ή προκλήσεις θα έχουν απάντηση.

Είναι εμφανές ότι η στρατιωτική και προφανώς, η πολιτική λογική είναι διαφορετική από την λογική της κοινής γνώμης. Δυστυχώς η κατάσταση μας έγινε συνήθεια και η συνήθεια φέρνει τη ρουτίνα…..και η ρουτίνα είναι επικίνδυνη κατάσταση για έναν οργανισμό σαν τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και για το κράτος γενικότερα.

Επισημάνθηκε από πολλούς ότι η στάση της Τουρκίας αναιρεί, στην πράξη, το όποιο καλό κλίμα δημιουργήθηκε στην τελευταία συνάντηση στην Πόλη. Αυτό άλλωστε δε μας ξενίζει, καθόσον η «νέα εποχή» έχει θεμελιωθεί πολλές φορές και ο πάγος έχει πλέον «θρυμματιστεί»….

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι Διερευνητικές….. είναι μάλλον προσχήματα.

Για τις Ένοπλες Δυνάμεις η ενεργοποίηση του μηχανισμού της Α/Α Άμυνας θεωρείται κατά κάποιον τρόπο ακραία κίνηση…. για την κοινή γνώμη όμως η στάση της Τουρκίας είναι μια καθημερινή προσβολή.

Πρέπει επιτέλους να ορισθεί η «κόκκινη γραμμή» …. Αν και θα προτιμούσα να την κάνουμε «μπλέ».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ