Ιστορία

Θεόδωρος Στουδίτης: Ο ακλόνητος μοναχός που αψήφησε την εξουσία

Ο Θεόδωρος γεννήθηκε το έτος 759 στην Κωνσταντινούπολη από τον Φωτεινό, οικονομικό υπάλληλο της αυτοκρατορικής διοίκησης, και την Θεοκτίστη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήταν ο μεγαλύτερος τεσσάρων παιδιών, ανάμεσα στα οποία μία αδελφή που πέθανε σε μικρή ηλικία, ο αδελφός του Ιωσήφ, μέλλων αρχιεπίσκοπος της Θεσσαλονίκης, και ο Ευθύμιος. Οι γονείς του ήταν εξαιρετικά ευσεβείς, ειδικά η μητέρα του.

Την πνευματική του βιοτή σφράγισε ανεξίτηλα ο θειότατος Πλάτων, που ήταν αδερφός της μητέρας του. Από τις διδαχές του οποίου ολόκληρη η οικογένεια έγιναν μοναχοί. Με απαράμιλλη ταπείνωση και ασκητικούς αγώνες σύντομα ο Θεόδωρος ξεχώρισε για τις αρετές του, και αυτός ήταν ο λόγος που ο γηραιός Πλάτων αλλά και οι Στουδίτες μοναχοί τον εξέλεξαν ηγούμενο. «Με μεγάλη σπουδή άρχισε με λόγο και με έργα να ανακαινίζει την των μοναχών αρχαία κατάσταση και με ιδρώτας αιμάτων και ακατάπαυστους κόπους τους οδήγησε στο άκρο της αρετής»! Εις τόσην τελειότητα έφτασαν οι Μοναχοί του Στουδίου ώστε υπερτερούσαν από όλους τους άλλους.

Η Μονή Στουδίου είναι ακόμα γνωστή για τα περίφημα αντιγραφικά εργαστήρια της, που διέσωσαν πνευματικούς θησαυρούς, καθώς οι καλόγεροι ξενυχτούσαν αντιγράφοντας κείμενα. Χάρη σε αυτούς διασώθηκε η αρχαία ελληνική γραμματεία, αλλά και κείμενα Πατέρων της Εκκλησίας μας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Γερμανικά Συνδικάτα πιέζουν τον Σόλτς για πώληση των Eurofighters στην Τουρκία- Ο ρόλος της Ελλάδας και η αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο

Γιατί άραγε η Τουρκία η οποία τάχα θέλει να βρεί λύσεις με ειρηνικό τρόπο με την Ελλάδα στο Αιγαίο, καίγεται για την...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Επέλαση χωρίς τέλος των Ρώσων που κατέλαβαν το Αρτιομόβσκ και εισήλθαν σε Μποχντανίβκα-Στην όχθη του Δνείπερου έχουμε το δράμα εκατοντάδων Ουκρανών (Βίντεο)

Αμερικανός ειδικός: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μέχρι τον Φεβρουάριο-Όλα δείχνουν ήττα κατά κράτος του Κιέβου...