Ιστορία
Ενημερώθηκε στις:

Το ξίφος και 5 περίτεχνα πιστόλια του Ναπολέοντα Βοναπάρτη πουλήθηκαν για 2,8 εκ. δολάρια

Το ξίφος που έφερε ο Ναπολέων Βοναπάρτης, κατά το πραξικόπημα του 1799, και πέντε πυροβόλα όπλα του Γάλλου αυτοκράτορα, ο οποίος πέθανε στην εξορία πριν από 200 χρόνια, πουλήθηκαν σε δημοπρασία στις Ηνωμένες Πολιτείες, για περισσότερα από 2,8 εκατομμύρια δολάρια, αναφέρουν το Γαλλικό Πρακτορείο και η Agerpres.

Η παρτίδα, η οποία αποτελούνταν από ένα σπαθί και πέντε περίτεχνα πιστόλια, πουλήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου σε τηλεφωνική δημοπρασία από την Rock Island Auction Company στο Ιλινόις σε έναν ανώνυμο αγοραστή, δήλωσε ο Kevin Hogan, πρόεδρος της εταιρείας.

Η αξία της παρτίδας ήταν μεταξύ 1,5 και 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Για 2,87 εκατομμύρια δολάρια, «ο αγοραστής των όπλων που ανήκαν στον Ναπολέοντα παίρνει στο σπίτι ένα πολύ σπάνιο κομμάτι της ιστορίας», είπε ο Χόγκαν.

Το ντυμένο ξίφος, το κεντρικό κομμάτι της συλλογής, δημιουργήθηκε στα εργαστήρια των Βερσαλλιών από τον οπλουργό Nicolas-Noël Boutet και «φορέθηκε από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη κατά το πραξικόπημα της 9ης Νοεμβρίου 1799», σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Rock Island. η οποία κατατάσσεται ως «η νούμερο ένα δημοπρασία στον κόσμο για πυροβόλα όπλα, μαχαίρια και συλλεκτικό στρατιωτικό εξοπλισμό».

Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι αυτό το πραξικόπημα σήμανε το επίσημο τέλος της Γαλλικής Επανάστασης.

Στεφμένος αυτοκράτορας στις 2 Δεκεμβρίου 1804, ο Ναπολέων Βοναπάρτης πρόσφερε το ξίφος του στον στρατηγό Ζαν-Αντος Ζουνό. Μετά τον θάνατό του, το όπλο βρισκόταν σε ένα μουσείο στο Λονδίνο, τότε στην κατοχή ενός Αμερικανού συλλέκτη.

Ο οίκος δημοπρασιών υπενθύμισε ότι το 2007, «το ξίφος που έφερε ο (Πρώτος Πρόξενος Βοναπάρτης) στη μάχη του Μαρένγκο (εναντίον των αυστριακών στρατευμάτων τον Ιούνιο του 1800 στο Πιεμόντε της Ιταλίας) είχε πουληθεί σε δημοπρασία για 6,5 εκατομμύρια δολάρια. ».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εθνικά θέματα 0

Μείναμε...μπουκάλα! Η Τουρκία στον κόλπο να μεταφέρει ισραηλινό αέριο στην Ευρώπη- Ανακοίνωση Ερντογάν αποκαλύπτει το κόλπο-γκρόσο με τις ΗΠΑ

Μας πουλήσαν όλοι οι " φίλοι μας" διότι δεν θέλουν η Ελλάδα να αποκτήσει ποτέ μεγάλη γεωστρατηγική και ενεργειακή...
Εθνικά θέματα 0

Νέα ειδικού τύπου αμυντική προσέγγιση με την Γαλλία! Η ελληνική διπλωματία στρέφεται στο Παρίσι για βοήθεια στις τουρκικές προκλήσεις μετά το άδειασμα από ΗΠΑ

Αφορμή η επίσκεψη του Υπουργού άμυνας στο Παρίσι για την συμφωνία παραλαβής με τις Φρεγάτες Belhara