Concorde
Ιστορία

Σαν σήμερα συντρίβεται το ταχύτερο επιβατικό αεροσκάφος

25 Ιουλίου 2000: Ήταν το πιο γρήγορο επιβατικό αεροπλάνο στον κόσμο, το Concorde, που μια μέρα σαν σήμερα συνετρίβη στο Παρίσι παρασύροντας στο θάνατο 113 ανθρώπους!

25 Ιουλίου 2000 και το ταχύτερο επιβατικό αεροσκάφος στον κόσμο, το υπερηχητικό Concorde, συνετρίβη φλεγόμενο στο Παρίσι, σκοτώνοντας 113 ανθρώπους, στο ένα και μοναδικό δυστύχημα στην ιστορία του, που ήταν όμως το καθοριστικό και αυτό που οδήγησε στην απόσυρση του αεροσκάφους-θρύλου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήταν η πτήση «4590» της Air France, που θα πετούσε από το αεροδρόμιο «Σαρλ ντε Γκολ» προς το «JFK» της Νέας Υόρκης συνετρίβη κατά την απογείωση της, σκοτώνοντας και τους 100 επιβάτες μαζί με εννέα μέλη του πληρώματος, καθώς και τέσσερα άτομα που βρίσκονταν στο έδαφος.

Το «καμάρι» του γαλλικού αερομεταφορέα έπεσε πάνω σε ξενοδοχείο. Οι περισσότεροι επιβάτες του ήταν ηλικιωμένοι Γερμανοί τουρίστες που επρόκειτο να συμμετάσχουν σε πολυτελή κρουαζιέρα, η οποία θα ξεκίναγε από τη Νέα Υόρκη με προορισμό την Καραϊβική.
Σύμφωνα με το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, το δυστύχημα προκλήθηκε εξαιτίας μεταλλικού ελάσματος που αποκολλήθηκε από ένα αεροπλάνο DC-10 της Continental, το οποίο απογειώθηκε λίγο πριν από το υπερηχητικό αεροσκάφος της Air France από τον ίδιο διάδρομο απογείωσης. Το Cοncorde χτύπησε το έλασμα από τιτάνιο, που είχε μήκος 43 εκατοστά, με αποτέλεσμα να κατακερματιστεί ένα ελαστικό των τροχών. Τμήμα σκληρού ελαστικού τρύπησε τη δεξαμενή καυσίμων με αποτέλεσμα να διαρρεύσει κηροζίνη, η οποία άρπαξε φωτιά προκαλώντας την έκρηξη. Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων δόθηκε στη δημοσιότητα το Δεκέμβριο του 2004. Το 2008, ο Γάλλος εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες για ανθρωποκτονία εναντίον της Continental Airlines, η οποία αρνείται ότι φέρει ευθύνη για το τραγικό περιστατικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από το δυστύχημα και μετά η φήμη του Concorde ουδέποτε αποκαταστάθηκε. H Air France και η British Airways απέσυραν τα υπερηχητικά αεροσκάφη από τους στόλους τους τον Οκτώβριο του 2003, θέτοντας τέρμα σε τριάντα χρόνια υπερηχητικών εμπορικών ταξιδιών. Το τελευταίο Concorde που πέταξε πραγματοποίησε την πτήση Νέα Υόρκη – αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου.

Να σημειώσουμε ότι μόνο οι αστροναύτες πετούσαν σε μεγαλύτερο υψόμετρο από το Concorde – εξαιρώντας φυσικά κάποια πολεμικά αεροπλάνα. Οι επιβάτες ενός Concorde μπορούσαν να δουν την καμπυλότητα της Γης!

Το Concorde  εξυπηρετούσε από 92 έως 128 επιβάτες και έκανε την απόσταση Παρίσι – Νέα Υόρκη σε σχεδόν 3 ώρες!

Επίσης σαν σήμερα: Το 1261 ο Αλέξιος Στρατηγόπουλος, στρατηγός του αυτοκράτορα της Νίκαιας Μιχαήλ Η' του Παλαιολόγου, ανακτά την Κωνσταντινούπολη που είχαν καταλάβει το 1204 οι Σταυροφόροι.

Το 1893 Ο πρωθυπουργός Σωτήριος Σωτηρόπουλος εγκαινιάζει τη Διώρυγα της Κορίνθου. Το έργο εμπνεύστηκε και εκτέλεσε ο Χαρίλαος Τρικούπης, η κυβέρνηση του οποίου είχε «πέσει» δύο μήνες νωρίτερα.

Το 1983 ο Λουκιανός Κηλαηδόνης διοργανώνει στην πλαζ του ΕΟΤ στη Βουλιαγμένη συναυλία η οποία έμεινε γνωστή ως το «Πάρτι στη Βουλιαγμένη».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ