Ιστορία

Αφιέρωμα Πενταπόσταγμα στο 1821-Μέρος ΣΤ' : Οι Αμερικανοί και ο ρόλος τους στην Ελληνική Επανάσταση

Συνεχίζουμε σήμερα το αφιέρωμα του ΠΕΝTΑΠΟΣΤΑΓΜΑ με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Στο σημερινό έκτο μέρος του αφιερώματος (Διαβάστε το πρώτο μέρος εδώ, το δεύτερο εδώ και το τριτο εδω , το τέταρτο εδώ και το πέμπτο εδώ) θα ασχοληθούμε με τον ρόλο των Αμερικανών σε αυτήν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφορμή οι νέες αναφορές Μητσοτάκη στον επικείμενο εορτασμό για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και τους δεσμούς της χώρας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, από το αεροπλανοφόρο του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών Eisenhower, που επισκέφθηκε χθες στη ναυτική βάση της Σούδας.

Υπενθυμίζεται επίσης πως προ μηνών ο πρωθυπουργός παρά τω πλευρώ του Μάικ Πομπέο είχε δηλώσει: “Σε λίγο θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, μια Επανάσταση η οποία εμπνεύστηκε από την Αμερικανική Επανάσταση. Και νομίζω ότι θα είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να κάνουμε έναν κοινό απολογισμό όσων έγιναν, αλλά και όσων μπορούμε να πετύχουμε μαζί. Και αυτά είναι πάρα πολλά”

Παρόλο που ο Μητσοτάκης ευχαρίστησε με...γραμμάτιο πριν από 200 χρόνια, η αλήθεια διαφέρει κατά τι... Ας γνωρίζει καταρχήν ο Έλληνας πρωθυπουργός πως η ελληνική επανάσταση έγινε «Για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία» κι όχι με παντιέρα το αίτημα αποικιών να γίνουν ανεξάρτητο κράτος, αλλά ως δίκαιος αγώνας του ελληνικού σκλαβωμένου λαού!!

Βέβαια υπάρχει στον Εθνικό Ύμνο η εξής αναφορά στον στίχο 22:

 

Γκαρδιακά χαροποιήθει

και του Βάσινγκτον η γη

σαν τα σίδερα εθυμήθη

που την έδεναν κι αυτή”

 

Ωστόσο η Ιστορία έχει καταγράψει διάφορα και διαφορετικά στοιχεία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πρώτο διεθνές κείμενο που εξεπέμφθη από την Πελοποννησιακή Γερουσία προς την Αμερικανικη΄Γερουσία τον Μαϊο του 1825 έλεγε: “Παρά το γεγονός ότι μας χωρίζουν, ω αδερφοί Αμερικανοί, απέραντες θάλασσες, σας εμπιστευόμαστε περισσότερο από τους γείτονές μας. Γιατί είστε γενναίοι, δίκαιοι και φιλάνθρωποι”.

Καταρχάς να πούμε πως τα περισσότερα στοιχεία για τον ρόλο των Αμερικανών στην ελληνική επανάσταση του 1821 “ανακαλύφθηκαν” όλως τυχαίως μετά την αμερικανική βοήθεια της εποχής Τρούμαν, η οποία ακολούθησε τον εμφύλιο σπαραγμό. Γενικά η επίσημη στάση των Αμερικανών ήταν δυσκίνητη, αν και υπήρχαν και εξαιρέσεις όπως ο γερουσιαστής Ντάνιελ Γούμπστερ.

Πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία παρατίθενται στο βιβλίο “Η Αμερική και ο ρόλος της στην Επανάσταση του 1821 (Α και Β Τόμος)” του Χρήστου Λάζου .

Εκεί μεταξύ άλλων τονίζεται: “Η αμερικανική κυβέρνηση εκώφευε για τις ελληνικές εκκλήσεις γιατί χρόνια πριν από το ξέσπασμα της Επανάστασης του 21 προσπαθούσε να δημιουργήσει εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία στη Σμύρνη”.

Επίσης οι Αμερικανοί εθελοντές στην Ελλάδα φτάνουν δεν φτάνουν τους 15 (!) Συνάμα με την εμπλοκή του Αλέξανδρου Υψηλάντη οι Αμερικανοί θεωρούσαν τουλάχιστον αρχικά την Ελληνική Επανάσταση υποκινούμενη από τους Ρώσους και έλεγαν μάλιστα πως θα “οδηγήσει σε “σφαγές των Τούρκων”!!

Κάποιοι διατείνονται πως ο Τόμας Τζέφερσον , συντάκτης μαζί με τον Βενιαμίν Φραγκλίνο της Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, ήταν μέγας φιλέλληνας. Αλλά αν εξαιρέσει κανείς κάποιες επιστολές με τον Κοραή δεν παίζει κανέναν άλλον ρόλο. “Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ελιτίστικη στάση του Τζέφερσον απέναντι στο θέμα της Ελληνικής Επανάστασης έχει τις ρίζες της στην αριστοκρατική στάση και νοοτροπία των Αμερικανών των νοτίων περιοχών, περιοχών που αναπτύχθηκαν από την αισχρή εκμετάλλευση της δουλείας των μαύρων” γράφει ο Λάζος.

Αλλά στο βιβλίο καταγράφονται και άλλες “ομορφιές” των Αμερικανών στην επαναστατική Ελλάδα, που προφανώς αγνοεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για παράδειγμα το σκάνδαλο της ναυπήγησης των ελληνικών φρεγατών (ναι γίνονταν από τότε τέτοια..) για την άμυνα του Μεσολογγίου, από τα δάνεια και τις παραγγελίες των φρεγατών και τις απάτες των Αμερικανών ναυπηγών μέχρι την ανταρσία των ναυτών! Η αθέτηση των ημερομηνιών παράδοσης στην εμπορική αυτή συμφωνία βοήθησε τον Ιμπραήμ να καταλάβει το Μεσολόγγι!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άλλο παράδειγμα ο ρόλος του Συνταγματάρχη Τζάρβις στην συνωμοσία κατά του Οδυσσέα Ανδρούτσου και γενικά η δράση του στην Δυτική Ελλάδα Ο “καπετάν Γιώργης ο Αμερικάνος” όπως τον αποκαλούσαν κάποιοι Έλληνες της εποχής χρησιμοποίησε την ελληνική υπόθεση για να χρηματιστεί, υποστηρίζει ο Κυριάκος Σιμόπουλος δημοσιογράφος και ιστοριοδίφης...

Αντί επιλόγου μιας φράση μονάχα του Νόαμ Τσόμσκυ,: Υπάρχει ένας καλός λόγος που κανένας δεν σπουδάζει ιστορία. Σου μαθαίνει πάρα πολλά.

Και για το τέλος διαβάστε τα παρακάτω αποσπάσματα όπως αναφέρονται στον τόμο Α του βιβλίου:

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ