Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης
Ιστορία

Τι προέβλεπε για την Ελλάδα η συνθήκη της Κωνσταντινούπολης

Πριν από 123 χρόνια η ελληνική κυβέρνηση υπέγραφε τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με την οποία ολοκληρώθηκε ο ελληνοτουρκικός πόλεμος, που βρήκε την Ελλάδα βαθιά πληγωμένη και έμελλε να χαρακτηρισθεί ως «Ατυχής πόλεμος».

Τη Συνθήκη υπέγραψε στις 22 Νοεμβρίου (με το ημερολόγιο της εποχής, στις 4 Δεκεμβρίου με το νέο) του 1897 ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, ο οποίος είχε αναλάβει πρωθυπουργός έπειτα από την παραίτηση της κυβέρνησης του Θεόδωρου Δηληγιάννη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έπειτα από διαβουλεύσεις με τις Μεγάλες Δυνάμεις, οι εδαφικές απώλειες για την Ελλάδα ήταν μικρές, αφού επανέκτησε τη Θεσσαλία, η οποία είχε χαθεί κατά τη διάρκεια της επέλασης του στρατού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ ιδρύθηκε και η αυτόνομη Κρητική Πολιτεία υπό οθωμανική επικυριαρχία.

Το βαρύτερο τίμημα από τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης για το ελληνικό κράτος ωστόσο ήταν η υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ύψους 4.000.000 τουρκικών λιρών ως επανόρθωση πολέμου.

Για την ελληνική οικονομία που λίγα χρόνια πριν είχε πτωχεύσει (Χαρίλαος Τρικούπης, 1893), αυτή ήταν η αιτία για να λάβει ένα ακόμη δάνειο και να τεθεί υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο, εκχωρώντας τις πηγές από τα δημόσια έσοδα στους πιστωτές της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ