Ιστορία

Πως οι εφημερίδες των ΗΠΑ το 1922 κάλυψαν τη δολοφονία του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη

Δεκάδες αμερικανικές εφημερίδες ανέφεραν τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στη Σμύρνη το 1922 καθώς τα τουρκικά στρατεύματα έβαλαν φωτιά στην πόλη και δεκάδες χιλιάδες δολοφονήθηκαν συμπεριλαμβανομένου του βάναυσου θανάτου του Μητροπολίτη Χρυσόστομου, του ΕλληνΟρθόδοξου Μητροπολίτου της Σμύρνης.

Οι New York Times, σε ένα άρθρο στις 18 Σεπτεμβρίου 1922, χαρακτήρισαν την μοίρα του Μητροπολίτη «φονικά βασανιστήρια». Ένα χαρακτηριστικό πλήρους σελίδας εμφανίστηκε σε πολλές εφημερίδες των ΗΠΑ, με γραφικές λεπτομέρειες - και ακόμη και μια εικόνα - για τον τρόπο  με τον οποίο οι τουρκικές δυνάμεις εισβολής δολοφόνησαν τον Έλληνα Ορθόδοξο επίσκοπο.

Πιο κάτω μπορείτε να ειτε τι έγραψε η The Washington Times, σε άρθρο στις 29 Οκτωβρίου 1922. 


Ένα απόσπασμα από το άρθρο της εφημερίδας λέει:
"Οι Τούρκοι ξεκίνησαν σχίζοντας τη γενειάδα του Μητροπολίτη, η οποία, όπως όλοι οι Έλληνες ιερείς, ήταν μεγάλη και άκοπη. Στη συνέχεια, έσκισαν τα ρούχα του και τον υπέβαλαν σε πολλά τρομερά βασανιστήρια, όπως το σκίσιμο της γλώσσας του και το τράβηγμα των νυχιών και των δακτύλων του.Τελικά, ενώ υπήρχε ακόμα ζωή στο τρεμάμενο σώμα του, μεταφέρθηκε στην πλατεία Iki-Chesme για το υπέρτατο μαρτύριο. Τον έδεσαν σε τέσσερα άλογα. με ένα μακρύ σχοινί σε ένα από τα πόδια του, ένα άλλο άλογο σε ένα άλλο πόδι, ένα άλλο άλογο σε ένα από τα χέρια του και ένα άλλο στο άλλο χέρι. Τέσσερις Τούρκοι ανέβηκαν τα άλογα, ένας σε κάθε ένα, και με τα μαστίγια τους οδήγησαν τα ζώα σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Ένας Τούρκος οδήγησε το άλογό του στα βόρεια, ο επόμενος οδήγησε στα δυτικά, άλλος στο νότο και άλλος στα ανατολικά. Ο Μητροπολίτης σχίστηκε αργά σε τέσσερα μέρη από τα ζώα. Ο φανατικός όχλος παρακολούθησε την πορεία με απαίσια ευχαρίστηση, ουρλιάζοντας με οργή και ικανοποίηση"

GALLERY

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ