Ραμνούντας
Ιστορία

Η περιοχή στην Αττική που λέγεται ότι κατοικούσε η Νέμεσις

Η Αττική, με τους αιώνες ιστορίας έχει κρυμμένα μυστικά που ανακαλύπτονται είτε τυχαία είτε από μεγάλη έρευνα των αρχαιολόγων. Μια τέτοια ανακάλυψη, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv έγινε και πριν πολλά χρόνια στην Αττική καθώς βρέθηκε το σημείο που όπως λέγεται κατοικούσε η θεά Νέμεσις. Πού βρίσκεται όμως και πώς ανακαλύφθηκε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το 1813 οι αρχαιολόγοι του βρετανικού συλλόγου Ντιλετάντι έκαναν ανασκαφές στο βορειοανατολικό άκρο της Αττικής δίπλα από τον Ευβοϊκό κόλπο. Σε έναν λόφο ύψους 30 μέτρων ανακάλυψαν ένα ιερό, ένα φρούριο και πολλούς ταφικούς περιβόλους. Ήταν τα ερείπια του αρχαίου δήμου του Ραμνούντος ο οποίος ανήκε στην Αιαντίδα φυλή.

Το μέρος στην Αττική που κατοικούσε η Νέμεσις και η ιστορία

Ο Ραμνούντας πήρε το όνομά του από τον θάμνο που φυτρώνει μέχρι σήμερα στην περιοχή. Και φυσικά μιλάμε για την περιοχή του Μαραθώνα. Είχε εκπροσώπηση από βουλευτές στην αρχαία βουλή και ήταν ξακουστός σε όλη την Ελλάδα για τη λατρεία της θεάς Νέμεσης. Ο αρχαιολογικός χώρος του Ραμνούντα βρίσκεται κοντά στην θάλασσα ανάμεσα σε δύο όρμους.

Ραμνούντας

Η Νέμεσις ήταν η θεία δίκη, η θεά που κρατούσε σε ισορροπία τις ανθρώπινες σχέσεις. Σύμφωνα με τη μυθολογία, κυνηγήθηκε από τον Δία και μεταμορφώθηκε σε χήνα για να τον αποφύγει. Ωστόσο, ο Δίας πήρε τη μορφή κύκνου και την έκανε δική του στον Ραμνούντα. Από την ένωση τους, η Νέμεσις γέννησε ένα αυγό μέσα από το οποίο γεννήθηκε η Ωραία Ελένη και οι Διόσκουροι.

Οι κάτοικοι της περιοχής λάτρευαν τη Νέμεση και έχτισαν ιερό προς τιμήν της, το οποίο ήταν το σημαντικότερο της αρχαιότητας. Στον Ραμνούντα βρίσκονται δυο ιερά αφιερωμένα στη Νέμεση ένα μεγάλο και ένα μικρό.

Το ιερό ιδρύθηκε στις αρχές του 5ου αι. π.Χ. και ήκμασε τους επόμενους αιώνες. Στον σηκό του ναού δέσποζε το άγαλμα της Νέμεσις το οποίο είχε ύψος 4 μέτρων και φιλοτεχνήθηκε από τον Φειδία. Ως υλικό χρησιμοποίησε μάρμαρο που έφεραν μαζί τους οι Πέρσες κατά την πολιορκία της Αττικής.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το ιερό της Νέμεσης του Ραμνούντα σχετίζεται με την νίκη των Αθηναίων στη Μάχη του Μαραθώνα, που βρίσκεται πολύ κοντά. Ο ναός κατασκευάστηκε γύρω στο 430 π.Χ. Δίπλα του ήταν ένας ακόμα ναός της Νέμεσης και της Θέμιδας. Η Νέμεσις ονομαζόταν και Ραμνουσία, εξαιτίας του αγάλματος και του ναού της στον Ραμνούντα.

Ραμνούντας

Ο Ραμνούντας και οι εικόνες σήμερα

Ο Ραμνούς κατοικήθηκε από τη νεολιθική εποχή και ο γεωγράφος Σκύλακας ανέφερε ότι εκεί υπήρχε ένα σημαντικό οχυρό. Ο οικισμός περιβάλλεται από ένα φρούριο με εξωτερικό περίβολο μήκους 800 μέτρων, το οποίο πιθανότατα κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου. Βρισκόταν σε στρατηγική θέση για τη ναυσιπλοΐα, καθώς έβλεπε τα στενά του Ευβοϊκού.

Ήταν σημαντικό αγκυροβόλιο γιατί είχε δύο λιμάνια και επέβλεπε τη διέλευση των πλοίων. Από τα τείχη του οχυρού οι Αθηναίοι έβλεπαν τα πλοία που μετέφεραν σιτηρά προς την Αθήνα. Η περιοχή κατακτήθηκε από τον ναύαρχο του Μακεδονικού στρατού, Κλείτο, ο οποίος διώχθηκε από τον Φωκίωνα. Αργότερα, πέρασε στα χέρια του Δημήτριου του Πολιορκητή, ενώ εκεί στρατοπέδευσαν δυνάμεις του Πτολεμαίου.

Σήμερα στην περιοχή σώζεται το φρούριο με το τείχος, το οποίο περιβάλλει τον οικισμό, μικρά ιερά, το θέατρο και το γυμνάσιο της πόλης…

Ραμνούντας
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ