Ιστορία

Ηρώ Κωνσταντοπούλου: Η ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης

Δέχτηκε 17 σφαίρες από τους Γερμανούς στα 17 της μόλις χρόνια…Η Ηρώ Κωνσταντοπούλου έμεινε στην ιστορία ως αγωνίστρια και ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου 1927 από εύπορη οικογένεια.

Μαθήτρια ακόμη του Γυμνασίου οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και ανέπτυξε αντιστασιακή δράση κατά των δυνάμεων Κατοχής.

Συνελήφθη για πρώτη φορά στις αρχές Ιουλίου 1944 από ομάδα Ταγμάτων Ασφαλείας και βασανίστηκε. Χάρη στις γνωριμίες των γονέων της απελευθερώθηκε αλλά ακολούθησε και η δεύτερη σύλληψή της στις 31 Ιουλίου, ύστερα από ένα σαμποτάζ σε τρένο που μετέφερε πυρομαχικά για λογαριασμό των δυνάμεων κατοχής.

Την έκλεισαν στα κρατητήρια και τη βασάνισαν σκληρά πολλές μέρες προκειμένου να αποκαλύψει τα ονόματα των συντρόφων της στην οργάνωση. Καμία από τις απειλές και τα βασανιστήριά τους δεν τη λύγισαν και τελικά οδηγήθηκε στην πτέρυγα μελλοθανάτων του στρατοπέδου Χαϊδαρίου.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 1944 οδηγήθηκε μαζί με άλλους 49 κρατουμένους στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και εκτελέστηκε με 17 σφαίρες - όσα τα χρόνια της - για «παραδειγματισμό», όπως είπαν οι χιτλερικοί. Η Ηρώ έπεσε για τη λευτεριά τής πατρίδας, 37 μέρες προτού απελευθερωθεί η Ελλάδα.

Στις 29 Δεκεμβρίου του 1977 η Ακαδημία Αθηνών, με εισήγηση του καθηγητή της Φιλοσοφίας, Ιωάννη Θεοδωρακόπουλου, τίμησε την ηρωίδα με μεταθανάτιο βραβείο για την υπέρτατη θυσία της, αναγνωρίζοντας έτσι και τη συμβολή της ΕΠΟΝ στον απελευθερωτικό αγώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ