Ιστορία

Δίστομο: Το πρώτο συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για την θηριωδία των ΓερμανώνΈνα ντοκιμαντέρ ντοκουμέντο του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ γυρισμένο από την ΕΡΤ στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Αυτό το ντοκιμαντέρ είναι άκρως συγκλονιστικό, γιατί μιλάνε παλιοί Διστομίτες που έχασαν και έθαψαν τα παιδιά τους. 

Είναι συγκλονιστικό για μας που βλέπουμε παππούδες και γιαγιάδες που έχουν χαθεί εδώ και πολλά πολλά χρόνια, να μιλάνε μοιρολογώντας.

Είναι και  σκληρό βίντεο …

Πρώτη φορά θα δείτε πρόσωπα που μέχρι τώρα τα διαβάζατε στα βιβλία της Σφαγής, να τα εξιστορούν οι ίδιοι. 

Γράφει ο συνάδελφος ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ:

Δυο μέρες γυρίσματα στο Δίστομο έκανε για αυτό το ρεπορτάζ της ΕΡΤ ο Κώστας Παπαπέτρου με τον οποίο δουλεύαμε μαζί στα ΝΕΑ. ΄Ηρθαμε στο Δίστομο – πρέπει να ήταν 1982-83 κλείσαμε ραντεβού με επιζώντες μέσω συμμαθητών μου – ένας ήταν ο Τάσος Βασιλαράκος, άλλος ο Χρήστος Φιλίππου , αλλά και άλλοι.

Αποφασίσαμε με τον Παπαπέτρου – που κατάγεται από το Κριεκούκι- να συνεχίσουμε και 2η ημέρα. Το συνεργείο έμεινε στο ξενοδοχειο, ο Παπαπέτρου φιλοξενήθηκε από μένα και τους γονείς μου.

Στην αρχή κάποιοι από εκείνους που πλησιάσαμε για να μιλήσουν ήταν κουμπωμένοι. Υπήρχε μια επιφυλακτικότητα, αμηχανία. ΄Ηταν το πρώτο μεγάλο θέμα τηλεόρασης για το Δίστομο. Τελικά όλοι μίλησαν…Το υλικό ήταν μεγάλο, ενδιαφέρον..Οταν προβλήθηκε μετά από λίγες με]έρες και γύρισα στο χωριό, με πλησίασε ένας που ηταν επιφυλακτικός στην αρχή ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΝΤΟΜΠΡΑ: << Δεν σου κρύβω ότι είχα δυσκολία να μιλήσω για πολιτικούς λόγους, μήπως αλλλάξουν κάτι, δεν ξέρω…΄Ηταν όμως καταπληκτικό, ολοκληρωμένο και όσα είπα τα έβαλε όλα! Μπραβο!.>>

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΞΟΧΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ- ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΥ ΡΕΠΟΡΤΕΡ!Ειναι φίλος και φιλος του Διστόμου!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ