Ιστορία

Β' Παγκ. Πόλεμος: Τα άγνωστα πολυβολεία του Μεταξά στην Αττική-Πού βρίσκονται-Βίντεο

Η οχύρωση της Ελλάδας τις παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, είχε οργανωθεί με πολυβολεία σε διάφορα σημεία της χώρας, κυρίως στην Β. Ελλάδα, αλλά και την Αττική.

Ανάμεσα σ' αυτά, ζωτικής σημασίας κρίθηκε η οχύρωση της σιδηροδρομικής γραμμής που ενώνει την Αθήνα με τη Β. Ελλάδα, στο ύψος του Αγ. Στεφάνου όπου βρίσκονται τούνελ.

Το σχέδιο έλεγε να χτιστεί ένα πολυβολείο στην κάθε πλευρά του τούνελ για να ελέγχονται τα τρένα που έμπαιναν και έβγαιναν από την Αττική. Το πολυβολείο στη νότια πλευρά χτίστηκε επιτυχώς. Το άλλο, στη βόρεια πλευρά δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί από τους Έλληνες και το ολοκλήρωσαν οι Ιταλοί κατακτητές.

Στη συνέχεια τα πολυβολεία χρησιμοποιήθηκαν από Ιταλούς και Γερμανούς για να ελέγχουν τα διερχόμενα τρένα για έγγραφα και για φορτία. Η μαύρη περίοδος της Κατοχής είχε αρχίσει για την Ελλάδα…

Σήμερα τα πολυβολεία είναι εντελώς παρατημένα, ενώ θα μπορούσαν να αποτελούν ένα ζωντανό παράδειγμα Ιστορίας και διδασκαλίας των μαθητών για την επέτειο του ΟΧΙ, που γιορτάζουμε σήμερα.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο:

https://youtu.be/VcccVan-ZaU

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ