Ιστορία

Τρομερό ντοκουμέντο: Ο Μικ Τζάγκερ μιλάει για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 (ηχητικό)

Μία εβδομάδα πριν από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 οι Rolling Stones έδιναν συναυλία στην Ελλάδα.

Ο θρυλικός frontman ανακαλεί τις μνήμες από την εποχή εκείνη και τη συναυλία που έμεινε ανεξίτηλα χαραγμένη στο μυαλό του.

StonesAthens02

«Θυμάμαι πολύ καλά υπήρχε μεγάλη απόσταση μεταξύ της σκηνής και του κοινού. Όταν πέταξα πίσω στο κοινό τα λουλούδια που μου πέταξαν, επενέβη η αστυνομία… Ήταν λίγες ημέρες πριν από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών. Ήταν επεισοδιακή συναυλία… Πολλές συναυλίες εκείνη την εποχή ήταν επεισοδιακές«, λεει ο Μικ Τζάγκερ.

Οι Stones έδιναν συναυλία στην Αθήνα στις 17 Απριλίου 1967 όπου προσήλθαν περίπου 10.000 άτομα καθώς στη χώρα επικρατούσε μεγάλη αναστάτωση.

Την ώρα που ο Τζάγκερ τραγουδούσε το «Satisfaction», μια θαυμάστρια του έριξε κόκκινα γαρύφαλλα στη σκηνή. Εκείνος ανταπέδωσε και αυτή η κίνηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αστυνομίας που εισέβαλε σε σκηνή και αρένα και συγκρούστηκε τόσο με το συγκρότημα όσο και με το πλήθος. Αιτία; Το κόκκινο γαρίφαλο θεωρείται κομμουνιστικό σύμβολο και ο Μικ Τζάγκερ θεωρήθηκε ύποπτος γα… κομμουνιστική συνωμοσία, όπως αναφέρουν τα Μέσα.

StonesAthens03

Η συναυλία διεκόπη και η αστυνομία κυνηγά τους θαυμαστές του συγκροτήματος μέσα κι έξω από το στάδιο ενώ ο όδιος ο Τζάγκερ συγκρούεται με αστυνομικούς.

To συγκρότημα επέστρεψε στην Αθήνα 31 χρόνια μετά για να ολοκληρώσει αυτήν την επεισοδιακή συναυλία, το 1998.

StonesAthens04

Ακούστε εδώ το ηχητικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ