Ιστορία

Τεράστια αρχαιολογική ανακάλυψη στη λίμνη Βαν της Τουρκίας - Βρήκαν την... χαμένη Ατλαντίδα; (εικόνες, βίντεο)Βρέθηκε η χαμένη Ατλαντίδα σε λίμνη της Τουρκίας; Αυτό υποστηρίζουν αρχαιολόγοι που ανακάλυψαν μετά από έρευνες δέκα ετών, σε βάθος εκατοντάδων μέτρων ένα κάστρο 3.000 ετών στη λίμνη Βαν. Τα τείχη του είναι σχεδόν σε άριστη κατάσταση και φτάνουν σε ύψος τα τέσσερα μέτρα. Ο επικεφαλής των δυτών ξεκίνησε να βολιδοσκοπεί το σημείο επειδή υπήρχε μια φήμη πως στη λίμνη ζούσε ένα μυθικό πλάσμα σαν το τέρας του Λοχ Νες και τελικώς βρέθηκαν ενώπιον ενός αρχαιολογικού... θαύματος.

Η χαμένη Ατλαντίδα και ο μύθος που την συνοδεύει, θεωρείται μια παραβολή που «γέννησε» ο Πλάτωνας για να εδραιώνει τα πολιτικά του επιχειρήματα. Ή μήπως… όχι; Κανείς δεν το γνωρίζει. Έκτοτε πολλές φορές έχουν υπάρξει ευρήματα που θεωρήθηκαν ή συσχετίστηκαν με την χαμένη Ατλαντίδα.

Όπως και να έχει πάντως η αποκάλυψη των αρχαιολόγων στη λίμνη της Τουρκίας είναι συγκλονιστική. Συγκεκριμένα βρήκαν στο βυθό τα ερείπια ενός κάστρου 3.000 ετών! Οι αρχαιολόγοι ερευνούσαν την λίμνη Βαν, που είναι και η μεγαλύτερη στην γειτονική χώρα. Έχει μήκος 119 χιλιόμετρα, εμβαδόν 3.755 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μέγιστο βάθος 451 μέτρα.

Οι έρευνες «μετρούν» ήδη μια δεκαετία, ωστόσο πλέον απέδωσαν «καρπούς»! Το επιβλητικό κάστρο που ανακαλύφθηκε κόβει την ανάσα. Τηρουμένων των αναλογιών είναι σε ανέλπιστα καλή κατάσταση, με τα τείχη του να έχουν ύψος μέχρι και τέσσερα μέτρα!

MediaCard--mediaForward

cards-multimedia
customisable-border" dir="ltr" data-scribe="component:card">

Η πλούσια ιστορία του αρχαίου κάστρου και η… χαμένη Ατλαντίδα

Πιστεύεται πως κατασκευάστηκε την εποχή του Σιδήρου ως μέρος του πολιτισμού των Urartu. Γνωστού και ως Βασιλείου των Βαν, που χρονολογικά τοποθετείται στην περιοχή μεταξύ 9ου και 6ου π.Χ. αιώνα.

Οι αρχαιολόγοι που βρέθηκαν μπροστά στην ίδια την… Ιστορία, εργάζονται στο Πανεπιστήμιο του Van Yüzüncü Yıl. Ο Tahsin Ceylan, επικεφαλής των δυτών που συμμετείχαν στις έρευνες, δηλώνει πως στόχος του ήταν… άλλος. Και συγκεκριμένα το τέρας της λίμνης Βαν! Ένα μυθικό πλάσμα -υποτίθεται- παρόμοιο με το θρυλικό τέρας του Λοχ Νες. Τελικά βρήκε το αρχαίο κάστρο!

«Υπήρχε μια φήμη πως ίσως υπήρχε κάτι κάτω από το νερό αλλά οι περισσότεροι αρχαιολόγοι και υπεύθυνοι μουσείων μας είπαν πως δεν θα βρούμε τίποτα», λέει στην τουρκική Daily Sabah.

Το επίπεδο της στάθμης του νερού στην λίμνη έχει αλλάξει πολλάκις τα τελευταία χιλιάδες χρόνια. Οι ερευνητές όμως θεωρούν πως κάποτε ένας πολιτισμός ευημερούσε στο σημείο.

«Πολλοί πολιτισμοί και άνθρωποι είχαν εγκατασταθεί γύρω από τη λίμνη Βαν«, λέει ο Tahsin Ceylan  και συνεχίζει: «Ονόμασαν την λίμνη «πάνω θάλασσα» και πίστευαν πως έκρυβε πολλά μυστήρια. Με αυτή τη σκέψη στο μυαλό, εργαζόμαστε για να αποκαλύψουμε τα μυστικά της«.

χαμένη Ατλαντίδαχαμένη Ατλαντίδα

Ο επικεφαλής των δυτών είναι συνεπαρμένος από την ανακάλυψη και δηλώνει: «Αρχαιολόγοι θα έρθουν για να εξετάσουν την ιστορία του και να δώσουν πληροφορίες. Εντοπίσαμε την ακριβή τοποθεσία του και το φωτογραφήσαμε, κάνοντας πρόοδο στην έρευνα. Πλέον πιστεύουμε πως ανακαλύψαμε μια νέα περιοχή για μελέτη από τους αρχαιολόγους και τους ιστορικούς».

Κάπως έτσι λοιπόν μιλούν για την... χαμένη Ατλαντίδα.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ