Λουί Ρενάρ
Βιβλία

Διαθέσιμες στο ίντερνετ οι πρώτες έγχρωμες απεικονίσεις θαλάσσιας ζωής

Στις πρώτες δεκαετίες του 18ου αιώνα, ο Ολλανδός εκδότης, χαράκτης, βιβλιοπώλης και λάτρης του κόσμου των θαλασσίων βυθών Λουί Ρενάρ  συνέταξε την -με μεγάλη επίδραση στα χρόνια που ακολούθησαν- επιτομή ιχθυολογικών σπουδών με έγχρωμες εικόνες: «Ιχθύες, καραβίδες και αστακοί...».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πλέον, το σύνολο αυτών των υπέροχων εικόνων είναι ελεύθερο στο διαδίκτυο. Πάνω από 450 είδη του θαλάσσιου κόσμου και μία γοργόνα!

Ο τόμος -ο πλήρης τίτλος είναι «Ιχθύες, καραβίδες και αστακοί, διαφόρων χρωμάτων και εκπληκτικών σχημάτων, που βρίσκει κανείς γύρω από τις Μολούκες και στις ακτές των εδαφών της Αυστραλίας»- είναι, σε ψηφιοποιημένη μορφή, διαθέσιμος στο εκπληκτικό, ελεύθερης πρόσβασης, ψηφιακό αρχείο Biodiversity Heritage Library και ειδικότερα στον σύνδεσμο https://www.biodiversitylibrary.org/bibliography/115425#/summary .

Οι ειδικοί στην Biodiversity Heritage Library εκτιμούν ότι το 9% περίπου των εικόνων είναι αποκυήματα της δημιουργικής φαντασίας του Ρενάρ, δεδομένου ότι ο Ολλανδός εκδότης ποτέ δεν ταξίδεψε στις Ανατολικές Ινδίες για να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Αντιθέτως, αντέγραψε 460 επιχρωματισμένες με το χέρι χαλκογραφίες άλλων καλλιτεχνών, πολλές εκ των οποίων ήταν έργα του στρατιώτη και ζωγράφου Σάμιουελ Φάλουρς που ζούσε στη νήσο Άμπον της Ινδονησίας.

GALLERY

Λουί Ρενάρ
Λουί Ρενάρ
Λουί Ρενάρ
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ