Πολιτισμός

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου: Η βυθισμένη Μυκηναϊκή πόλη που ξεπερνά τον μύθο της Ατλαντίδας

Η πόλη βυθίστηκε πριν από 5.000 χρόνια αλλά ανακαλύφθηκε μόλις τον 20ο αιώνα, με τους αρχαιολόγους να εξακολουθούν να αποκαλύπτουν τα μυστικά της

Στο Παυλοπέτρι - μία μικρή νησίδα απέναντι από την Ελαφόνησο, στη Λακωνία – βρίσκεται βυθισμένη μία αρχαία πολιτεία, ηλικίας περίπου 5 χιλιετηρίδων.

Η πόλη βυθίστηκε πριν από 5.000 χρόνια αλλά ανακαλύφθηκε μόλις τον 20ο αιώνα, με τους αρχαιολόγους να εξακολουθούν να αποκαλύπτουν τα μυστικά και τους θησαυρούς της.

Η βυθισμένη πολιτεία της Μυκηναϊκής Περιόδου (τελευταίας φάσης της Εποχής του Χαλκού) ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Νίκολας Φλέμινγκ (Nicholas Flemming) και εκτείνεται σε 9 στρέμματα.

Σε βάθος μόλις 4 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, υπάρχουν δρόμοι, κτίρια, πλατείες, τάφοι και όλα τα απομεινάρια της πόλης, που έχουν διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση.

Όπως έχουν δείξει οι ανασκαφές η βυθισμένη πόλη ήταν το κέντρο μιας ακμάζουσας βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίαςαλλά και μεγάλο εμπορικό λιμάνι.

Παρά το γεγονός της φυσικής καταστροφής από το νερό με την πάροδο των αιώνων, η διάταξη της πόλης είναι όπως ήταν πριν από χιλιάδες χρόνια.

Πριν από 12 χρόνια, το BBC έκανε ένα αφιέρωμα στο Παυλοπέτρι, όπου επιστήμονες του πανεπιστήμιου του Nottingham, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, «ξαναέχτισαν» την πόλη. Δείτε το βίντεο στην αρχή του άρθρου.

Πώς βυθίστηκε το Παυλοπέτρι

Δείτε βίντεο του University of Nottingham:

Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά τι συνέβη στο Παυλοπέτρι. Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι θα μπορούσε να βυθίστηκε από σεισμόπου συνέβη είτε γύρω στο 1000 π.Χ. είτε το 375 μ.Χ..

Δεδομένου όμως ότι η πόλη προϋπήρχε της αλληγορικής αφήγησης του Πλάτωνα για την Ατλαντίδα, πολλοί υποστηρίζουν ότι το Παυλοπέτρι ήταν η πραγματική έμπνευση για την αστραφτερή «χαμένη» ήπειρο, που διεγείρει ακόμα τη φαντασία μας σήμερα.

Ο μύθος της Χαμένης Ατλαντίδας

Η Ατλαντίδα είναι μυθικό νησί που πρωτοακούστηκε στους διαλόγους του Πλάτωνα «Τίμαιος» και «Κριτίας», οι οποίοι γράφτηκαν το 360 π.Χ.

Στην περιγραφή του Πλάτωνα, η Ατλαντίδα, βρίσκεται πέρα από τις Ηράκλειες στήλες (γνωστά ως στενά του Γιβραλτάρ). Σύμφωνα ωστόσο με τη βιογραφία του Απολλόδωρου, η Ατλαντίδα βρισκόταν στις νοτιοανατολικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, η Ατλαντίδα ήταν μια ναυτική δύναμη που είχε κατακτήσει πολλά μέρη της δυτικής Ευρώπης και της Αφρικής, περίπου 9.000 χρόνια πριν τον Σόλωνα (Περίπου το 9.600 Π.Χ.).

Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να εισβάλει στην Αθήνα, η Ατλαντίδα βυθίστηκε μυστηριωδώς στο πέλαγος «σε μια μόνο ημέρα και νύχτα ατυχίας».

Κατά τον «Κριτία», 9.000 χρόνια πριν τον Πλάτωνα, ένας πόλεμος ξέσπασε μεταξύ αυτών εντός και εκτός των Ηράκλειων Στηλών. Η Ατλαντίδα είχε κατακτήσει μέρη της Λιβύης μέχρι και την Αίγυπτο, καθώς και ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης μέχρι την Τυρρηνία, και υπέβαλε τους ανθρώπους τους στη δουλεία.

Οι Αθηναίοι οδήγησαν μια συμμαχία ενάντια στην αυτοκρατορία της Ατλαντίδας, και καθώς η συμμαχία αδυνατούσε, οι Αθηναίοι επικράτησαν μόνοι και ελευθέρωναν κατακτημένες περιοχές.

«Όμως αργότερα έγιναν δυνατοί σεισμοί και πλημμύρες, και σε μια μόνο δεινή ημέρα και νύχτα όλοι οι πολεμιστές βυθίστηκαν μέσα στη γη, και ομοίως η νήσος της Ατλαντίδας χάθηκε στα βάθη της θάλασσας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ