Πολιτισμός

Μενδώνη για Γλυπτά Παρθενώνα: Σθεναρή η διεκδίκηση, σε δύσκολη θέση η βρετανική πλευρά

Το σήμα ότι η Ελλάδα διεκδικεί σθεναρά και δυναμικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα και δεν σκοπεύει να αναθεωρήσει τη στρατηγική της, έστειλε από βήματος της Ολομέλειας η υπουργός Πολιτισμού.

Απαντώντας στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Αλέξανδρου Καζαμία της Πλεύσης Ελευθερίας, η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στη μη αναγνώριση του οθωμανικού φιρμανιού του Έλγιν από πλευράς Τουρκίας, επισημαίνοντας αφενός πως αυτή καταρρίπτει με κρότο ένα ακόμη βρετανικό επιχείρημα και αφετέρου πως η θέση αυτή δε διατυπώθηκε τυχαία, αλλά είναι το αποτέλεσμα τη συνεργασίας και της συνεννόησης που είχε με τον Τούρκο ομόλογό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τη Λίνα Μενδώνη, για πρώτη φορά η βρετανική πλευρά αισθάνεται πως βρίσκεται σε δύσκολη θέση, κάτι που αποτελεί απτό αποτέλεσμα της στρατηγικής της Ελλάδας, ενώ απέκρουσε τα πυρά περί μυστικής διπλωματίας, εξηγώντας πως χρειάζονται προσεκτικές κινήσεις, οι οποίες και δεν πρέπει πάντα να ανακοινώνονται.

Η υπουργός Πολιτισμού επέμεινε ότι η διεθνής εκστρατεία της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών κάθε άλλο παρά υποτονική είναι, καθώς, όπως είπε, έχουν γίνει πολύ περισσότερα βήματα από ότι το 1982 όταν ξεκίνησε από τη Μελίνα Μερκούρη.

«Εντείνουμε τις προσπάθειές μας μέσω του διαλόγου και μέσω της προβολής των θέσεων για κοινά αποδεκτή λύση. Δουλεύουμε με στρατηγική και συνέπεια, αξιοποιούμε όλα τα πρόσφορα μέσα, ευαισθητοποιούμε τη διεθνή κοινωνία», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο ερωτών βουλευτής υποστήριξε πως η στάση της ελληνικής κυβέρνησης μετά από την «ακύρωση» του φιρμανιού από την Άγκυρα είναι χαμηλών τόνων, σχολιάζοντας πως δεν εκκίνησε εκστρατεία για την κινητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης, ενώ της καταλόγισε στρατηγική μυστικών διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία με στόχο μια λύση win - win.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...