Πολιτισμός

Αρχαία Άπτερα: Η ισχυρή πόλη της Ελλάδας που είχε δικό της νόμισμα

Κάθε φορά που θα επισκέπτεσαι την Κρήτη είναι σίγουρο ότι θα ανακαλύπτεις και ένας μέρος, μια γωνιά, ένα αξιοθέατο που δεν ήξερες. Πρόκειται το νησί της Ελλάδας με την μεγάλη και σπουδαία ιστορία και αρχαιολογικό πλούτο που δύσκολα αριθμείται. Γι' αυτό και κάθε φορά αξίζει να κάνεις μια διαφορετική εξερεύνηση. Αυτή τη φορά θα σου μιλήσουμε για μια περιοχή όχι τόσο γνωστή σε πολλούς αλλά που σίγουρα αξίζει την προσοχή σου. Ο λόγος για την Άπτερα. Την πάλαι ποτέ πόλη - κράτος της Ελλάδας, που έχει πλέον αρχαιολογική σημασία για την Κρήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Άπτερα: Η πάλαι ποτέ πόλη-κράτος της Ελλάδας

Oπως αναφέρει το exploringgreece. tv, η Αρχαία Άπτερα στον νομό Χανίων αποτέλεσε μια από τις σπουδαιότερες πόλεις - κράτος της Ελλάδας. Χτισμένη σε ένα υψίπεδο στα περίπου 200 μέτρα υψόμετρο, κατείχε στρατηγική θέση και γνώρισε μεγάλη άνθηση. Ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. και λόγω της στρατηγικής της θέσης έπαιξε σημαντικό ρόλο στο πέρασμα του χρόνου. Η Άπτερα ήταν μια ισχυρή πόλη. Είχε δύο λιμάνια και έντονη εμπορική κίνηση, με αποτέλεσμα να κόβει και το δικό της νόμισμα. Έφτασε στο αποκορύφωμά της στην ελληνιστική εποχή.

Κάτι που μπορείς να καταλάβεις ως ένα βαθμό και σήμερα επισκεπτόμενος τον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται εκεί. Η Άπτερα, που θα συναντήσεις ό,τι απέμεινε από αυτήν στον δρόμο προς το Ρέθυμνο, αποτέλεσε ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά κέντρα της Κρήτης.

Αν βρεθείς σήμερα στην Άπτερα, στον αρχαιολογικό χώρο, δηλαδή, θα κάνεις μια ιδιαίτερη ξενάγηση. Κι αυτό γιατί ουσιαστικά περνάς από διαδοχικές ιστορικές περιόδους στην Κρήτη, και νοητά ταξιδεύεις στο παρελθόν. Ρωμαϊκές δεξαμενές, αρχαίο θέατρο, νεκρόπολη και μια ιδιαίτερη οχύρωση σε βάζουν στο κλίμα του πόσο ισχυρή και φημισμένη ήταν η πάλαι ποτέ πόλη-κράτος της Ελλάδας.

Διάσπαρτα μνημεία, δυνατή ενέργεια γεμάτη ιστορία και μια θέα που κόβει την ανάσα προς τον κόλπο της Σούδας, ο αρχαιολογικός χώρος της Άπτερας, θα μείνει για πάντα χαραγμένος στο μυαλό σου από τη στιγμή που θα βρεθείς εκεί.

Η Κρήτη και τα ιδιαίτερα αξιοθέατά της

Εκτός από τα πολλά και φημισμένα αξιοθέατα που έχει η Κρήτη, διαθέτει και άγνωστα μέρη που σίγουρα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Ένα από αυτά είναι η πυραμίδα της Σούγιας, το μυστηριώδες κτίσμα και οι δύο εκδοχές της χρήσης του. Επιπλέον, έχεις ακούσει ποτέ για τα Μιτάτα και τη χρήση τους; Βρίσκονται στα βουνά του νησιού και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στην Κρήτη, επίσης, θα συναντήσεις, ανάμεσα στα πιο γνωστά αξιοθέατα, την Κρήνη Ριμόντι, το… δροσιστικό αξιοθέατο που μετρά 4 αιώνες ζωής.

Αν βρεθείς στο νησί της Κρήτης, οποιαδήποτε εποχή, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι μια λίστα με όλα όσα θες οπωσδήποτε να επισκεφθείς και να καταστρώσεις ένα πλάνο. Το γεγονός ότι το νησί είναι μεγάλο και τα όσα θα θες να δεις δεκάδες, ίσως κάνει την εκδρομή σου λίγο πιο κουραστική ή να βγάλει εσένα εκτός προγράμματος. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση καθώς ναι μεν είναι νησί αλλά με μεγάλες αποστάσεις, πράγμα που μπορεί να σε ξεγελάσει. Το σίγουρο είναι ότι στην Κρήτη το ότι θα περάσεις καλά είναι δεδομένο!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...