Πολιτισμός

Χαλκιδική: Nαυάγιο κρύβει μυστικά της Επανάστασης του 1821

Ένα μεγάλο θησαυρό από την περίοδο της επαναστάσεως του 1821, έκρυβε ο βυθός στην Φούρκα της Χαλκιδικής, όπως έδειξε η ανεύρεση ναυαγίου από την εφορεία εναλίων αρχαιοτήτων, σύμφωνα με την ερτ. 

Το 2020, σε συνήθη ερευνητική αποστολή της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων στην βόρειο Ελλάδα, εντοπίστηκε μάλλον τυχαία το ναυάγιο, σε μικρό βάθος 4 μέτρα και μόλις 100 μέτρα από την ακτή, της Φούρκας, εξηγεί η αρχαιολόγος Σταυρούλα Βραχιονίδου. 

Ενώ το ερευνητικό τους έργο αφορούσε διαφορετικό αντικείμενο, διαπίστωσαν ότι ανάμεσα στα φερτά υλικά και πλήθος κατεστραμμένων οικοσκευών, που κατέληξαν στην θάλασσα στην διάρκεια των πλημμυρών, υπήρχε ένα  ξύλινο σκαρί. Το πλοίο που εκτιμάται ότι είχε μήκος 25 μέτρα και πλάτος οκτώ χρονολογείται στα τέλη του 18ου με αρχές του 19ου αιώνα, την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης. Η άμμος φύλαξε τα δυο κανόνια και ένα καριοφίλι, με  διακόσμηση, όπως εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν κατά το 1821.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα ευρήματα που έκρυβε ο βυθός είναι πολλά. Σπάνια οργανικά ευρήματα, όπως κόκκοι καφέ, σχοινιά πανιά, αγγεία πήλινα και μεταλλικά, μπακιρένια, χάλκινα, ένα γυάλινο μπουκάλι, θραύσματα πορσελάνινων φλιτζανιών, ακόμη  ψάθινα καλάθια διατηρήθηκαν.

«Κρυφό» ναυάγιο στην Χαλκιδική κρύβει μυστικά της Επανάστασης του 1821

Το ναυάγιο όπως σημειώνει η κ. Βραχιονίδου έχρηζε άμεσης σωστικής ανασκαφής, προκειμένου να μην καταστραφεί και χαθεί, λόγω της μικρής αποστάσεως του από μια ακτή λουομένων σε μια εξαιρετικά τουριστική περιοχή και για να αποτραπεί κάθε περαιτέρω προσπάθεια από υποβρύχιους αρχαιοκάπηλους να αποσπάσουν τμήματα και ευρήματα του ναυαγίου. Έτσι τον Νοέμβριο του 2022 ξεκίνησε η ανασκαφή και συνεχίζεται έως ότου διασωθεί ότι υπάρχει και να ενταχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού στους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους που θα είναι επισκέψιμοι, υπό έλεγχο.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ