Πολιτισμός

Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στην Αμφίπολη - Τι αποκαλύπτουν

Οι ανασκαφές στην Αμφίπολη συνεχίζονται και τα ευρήματα προκαλούν επιστημονικές αναλύσεις. Η ανεύρεση ενός ακόμη γλυπτού θωρακοφόρου κορμού, Ρωμαίου αξιωματικού ή ακόμα και αυτοκράτορα, είναι ίσως το σημαντικότερο εύρημα της φετινής ανασκαφικής περιόδου, στην διεξαγόμενη έρευνα σε διάφορα σημεία της Ακρόπολης στην Αμφίπολη. Το γεγονός ότι και στην περσινή περίοδο είχε βρεθεί ένα παρόμοιο γλυπτό, καθιστά το γεγονός αξιοσημείωτο.

Επίσης στα ευρήματα περιλαμβάνεται μια δημόσια επιγραφή με ονόματα Αμφιπολιτών, θραύσμα κεραμικού αγγείου με παράσταση του Διόνυσου, στολισμένου με κισσό, ενώ διερευνήθηκε και η κιονοστοιχία νότια της μεγάλης κινστέρνας και χρονολογήθηκε στα πρώτα βυζαντινά χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Δημήτρης Δαμάσκος με καταγωγή από την Ελευθερούπολη, παρουσίασε αναλυτικά τα ευρήματα που αναδείχθηκαν φέτος από την εν λόγω περιοχή. Τον συντονισμό της εκδήλωσης τον ανάλαβε ο δημοσιογράφος Άρης Μεντίζης, που στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και έχει αρθρογραφήσει για θέματα αρχαιολογίας και ειδικότερα της περιοχής του Παγγαίου.

Στην περιοχή έχουν βρεθεί πολλές επιτύμβιες στήλες, αναθηματικά ανάγλυφα και αγάλματα, όπως και χρυσά κοσμήματα (στους τάφους). Επίσης βρέθηκαν πολλά αγγεία που μαρτυρούν έντονη εμπορική κίνηση. Εκτός από τα αρχαιότερα ευρήματα, τμήματα των αρχαίων τειχών και το ιερό της μούσας Κλειούς διασώζονται επίσης τμήματα σπιτιών της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής. Πολλά ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης. Δείτε τις εικόνες του xronometro.com…

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ