Πολιτισμός

Γαλλία: Πέθανε ο ιστορικός της ελληνορωμαϊκής Αρχαιότητας Πολ Βεν

Ο ιστορικός Πολ Βεν, γεννημένος στην Εξ-αν-Προβάνς (νότια Γαλλία), ανέτρεψε τις καθιερωμένες ιδέες για την αρχαιότητα στα έργα του για την ελληνική μυθολογία, «Le Grecs ont-ils cru a leurs mythes?» («Οι Έλληνες πίστευαν στους μύθους τους; – Δοκίμιο συνθετικής φαντασίας»), τον αρχαίο χριστιανισμό, «Quand notre monde est devenu chrétien» («Όταν ο κόσμος μας έγινε χριστιανικός», 312-394 μ.Χ., Εστία, 2012) ή για την κοινωνία και τη σεξουαλικότητα στην αρχαία Ρώμη.

Ομότιμος καθηγητής στο College de France, που έχαιρε μεγάλης εκτίμησης για την τόλμη του στυλ του και τις καινοτόμες προσεγγίσεις του, ο Πολ Βεν ήταν επίσης μια μεγάλη φυσιογνωμία στη δημόσια συζήτηση μεταξύ διανοουμένων στη Γαλλία.

Έλαβε το βραβείο Femina δοκιμίου το 2014 για το βιβλίο του «Και στην αιωνιότητα δεν θα πλήττω» και το βραβείο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας (BnF) για το σύνολο του έργου του το 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ευρύ κοινό τον έμαθε επίσης με την ευκαιρία της επιτυχίας του βιβλίου του το 2015 για την Παλμύρα, μια αρχαία συριακή πόλη η κληρονομιά της οποίας αφανίστηκε από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Έχοντας αναπτύξει ένα πάθος στη διάρκεια της εφηβείας του για την “Οδύσσεια”, εισήλθε στην École normale supérieure το 1951. Γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά θα εγκαταλείψει το PCF με την είσοδο των σοβιετικών αρμάτων στη Βουδαπέστη το 1956.

Θαυμαστής του ποιητή Ρενέ Σαρ υπήρξε επίσης πνευματικός συνοδοιπόρος του Μισέλ Φουκώ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ