Πολιτισμός

Μουσείο Γκετί: Eπιστρέφει κλεμμένα αρχαία γλυπτά στην Ιταλία

Ενώ οι υπεύθυνοι του Βρετανικού Μουσείου  αρνούνται πεισματικά να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, κι ας ρίχνουν κατά καιρούς στο τραπέζι προτάσεις περί διαλόγου προκειμένου να διασώσουν το οικουμενικό προφίλ τους, οι Αμερικανοί του Μουσείου Γκετί κάνουν το δίκαιο πράξη επιστρέφοντας στην Ιταλία ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία εκθέματά του το οποίο, σύμφωνα με έρευνα των ειδικών υπηρεσιών, είχε αποκτηθεί παράνομα. Ο λόγος για το τρίπτυχο γλυπτό από τερακότα «Ο Ορφέας και οι Σειρήνες» το οποίο χρονολογείται περί τα 350 – 300 π.Χ.

Το εν λόγω μεγάλου μεγέθους γλυπτό, που έχει έντονο άρωμα ελληνικής μυθολογίας καθώς απεικονίζει τον Ορφέα σε καθιστή θέση ανάμεσα σε δύο όρθιες Σειρήνες – μυθολογικές μορφές με σώμα ανθρώπου και πουλιού που παρέσυραν στον θάνατο τους ναυτικούς με το σαγηνευτικό τραγούδι τους -, αγοράστηκε από τον Αγγλοαμερικανό κροίσο και φανατικό συλλέκτη έργων τέχνης Ζαν Πολ Γκετί, το 1976, από μια ιδιωτική ελβετική τράπεζα, έναντι του ποσού των 550.000 δολαρίων. Η αγορά έγινε μετά από προτροπή του έμπειρου αρχαιολόγου και επί σειρά ετών επιμελητή έργων του Μουσείου Γκετί, Jiří Frel, ο οποίος επεσήμανε στον πάμπλουτο βιομήχανο τη μεγάλη αξία του έργου. Από τότε μέχρι προσφάτως το γλυπτό κοσμούσε τη συλλογή της Βίλας Γκετί, ενός από τους δύο συναολικά εκθεσιακούς χώρους του διάσημου μουσείο, στο Λος Άντζελες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Οι εντατικές έρευνες της υπερδραστήριας Υπηρεσίας Εμπορίας Αρχαιοτήτων της Εισαγγελίας του Μανχάταν, όμως, οδήγησαν στο συμπέρασμα πως τόσο «Ο Ορφέας και η Ευρυδίκη» όσο και άλλα γλυπτά, μεταξύ των οποίων και μια προτομή θεότητας του 2ου π.Χ αιώνα, είχαν αποκτηθεί παράνομα εξ ου και πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες του, δηλαδή στην Ιταλία. Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη δίωξη της παράνομης διακίνησης έργων τέχνης αλλά και στην επιστροφή κλεμμένων αρχαιοτήτων στις χώρες όπου ανήκουν.

Αυτό ακριβώς θα συμβεί σε λίγες ημέρες και στην περίπτωση των γλυπτών από τερακότα του Μουσείου Γκετί καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ασφαλή μεταφορά τους στην Ιταλία, χωρίς όμως ακόμη να έχει γίνει γνωστό σε ποιο ακριβώς μουσείο της χώρας θα φιλοξενηθούν.

«Σε συνεργασία με τους αξιωματούχους της Υπηρεσίας Μονάδας Αρχαιοτήτων αποφασίσαμε πως αυτά τα αντικείμενα πρέπει να επιστραφούν» δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείο Γκετί, Τίμοθι Ποτς, περνώντας ένα ηχηρό παγκόσμιο μήνυμα υπέρ της επιστροφής των απανταχού κλεμμένων αρχαιοτήτων ενώ υπογράμμισε τη σημαντικότητα της παγκόσμιας συνεργασίας με στόχο την διατήρηση της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ