Πολιτισμός

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι οι Μάγια χρησιμοποιούσαν τις στάχτες των ηγεμόνων για να φτιάχνουν μπάλες

Οι αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια επιθεώρησης ενός πυραμιδοειδούς ναού του Ήλιου στην αρχαία πόλη Tonina ανακάλυψαν ένα δωμάτιο και μια κρύπτη, αναφέρει το nplus1.ru. Περιείχαν περισσότερα από 400 αγγεία με οργανικά υλικά: ανθρώπινες στάχτες, τέφρα ξύλου, καουτσούκ, καθώς και ρίζες φυτών.

Οι επιστήμονες πρότειναν ότι αυτά τα ανθρώπινα λείψανα (πιθανώς των ηγεμόνων ή των αξιωματούχων) χρησιμοποιήθηκαν από τους Μάγια για την παρασκευή καουτσούκ. Είναι πιθανό ότι στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή μπαλών για τελετουργικά παιχνίδια. Τα ευρήματα αυτά περιέχονται σε δελτίο τύπου του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, οι επιστήμονες έχουν ανασκάψει δύο γήπεδα για αγώνες με μπάλα (tlachtli) στην Tonina.  

Οι Ινδιάνοι Μάγια, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, που βασίζονται στα ευρήματα, δανείστηκαν την παράδοση του παιχνιδιού μπάλας στον πολιτισμό τους, διοργανώνοντας αγώνες σε ανοιχτά γήπεδα-στάδια. Είναι πιθανό ότι το παιχνίδι συμβόλιζε αρχικά τη λατρεία της γονιμότητας και η κίνηση της μπάλας αντιπροσώπευε την κίνηση του ήλιου ή της σελήνης.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

''Πνίγεται'' η Χερσώνα! Τεράστιες καταστροφές από την έκρηξη στο υδροηλεκτρικό φράγμα- Δρόμοι γέμισαν νερά, ποτάμια κινούνται προς τα... πίσω! (Εικόνες-Βίντεο) (upd)

«Ουκρανικά πλήγματα χτύπησαν το φράγμα» λέει η Μόσχα – Συμβούλιο Ασφάλειας συγκαλεί ο Ζελένσκι