Πολιτισμός

"Ρόμποκοπ" 2.700 ετών - Στο φως σπάνια «βιονική» πανοπλία

«Πρόκειται για ένα ελαφρύ, εξαιρετικά αποτελεσματικό αμυντικό ένδυμα ενός μεγέθους για όλους τους στρατιώτες ενός στρατού», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Πάτρικ Γουέρτμαν, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ασιατικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, πρόκειται για ένα πρώιμο παράδειγμα βιονικής.

«Τα αλληλοκαλυπτόμενα δερμάτινα “λέπια” προστατεύουν το ανθρώπινο δέρμα από χτυπήματα, μαχαιριές και πυροβολισμούς», δήλωσε η συν-ερευνήτρια της μελέτης Μέικε Γουάγκνερ, επιστημονική διευθύντρια του τμήματος Ευρασίας του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και επικεφαλής του γραφείου του στο Πεκίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ερευνητές ανακάλυψαν το δερμάτινο ένδυμα στο νεκροταφείο Γιανγκάι, έναν αρχαιολογικό χώρο κοντά στην πόλη Τουρφάν, η οποία βρίσκεται στο άκρο της ερήμου Τακλαμακάν. Τοπικοί χωρικοί ανακάλυψαν το αρχαίο νεκροταφείο στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Από το 2003, οι αρχαιολόγοι έχουν ανασκάψει περισσότερες από 500 ταφές εκεί, συμπεριλαμβανομένου του τάφου όπου βρέθηκε η δερμάτινη πανοπλία. Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι οι αρχαίοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το νεκροταφείο για σχεδόν 1.400 χρόνια, από τον 12ο αιώνα π.Χ. έως τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Ενώ οι άνθρωποι αυτοί δεν άφησαν γραπτά αρχεία, οι αρχαίοι Κινέζοι ιστορικοί τους αποκαλούσαν «ανθρώπους της λεκάνης του Ταρίμ», οι οποίοι ζούσαν σε σκηνές, ήταν γεωργοί, διατηρούσαν ζώα όπως βοοειδή και πρόβατα και ήταν ικανοί ιππείς και τοξότες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πανοπλία είναι ένα σπάνιο εύρημα. Η δερμάτινη πανοπλία με λέπια που ανακαλύφθηκε στον αρχαίο αιγυπτιακό τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών, από τον 14ο αιώνα π.Χ., είναι η μόνη άλλη καλά διατηρημένη αρχαία δερμάτινη πανοπλία με «λέπια» που έχει ανακαλυφθεί. Μια άλλη καλά διατηρημένη δερμάτινη πανοπλία του ίδιου στυλ που φυλάσσεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη, χρονολογείται από τον όγδοο έως τον τρίτο αιώνα π.Χ., αλλά η προέλευσή της είναι άγνωστη.

Οι ερευνητές βρήκαν την πανοπλία στον τάφο ενός άνδρα που πέθανε σε ηλικία περίπου 30 ετών και είχε ταφεί μαζί με διάφορα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων κάποια κεραμικά, δύο κομμάτια μάγουλων αλόγου από κέρατο και ξύλο, καθώς και το κρανίο ενός προβάτου.

Το αγκάθι ενός φυτού που βρήκαν σφηνωμένο στην πανοπλία, βοήθησε τους ερευνητές να τη χρονολογήσουν από το 786 π.Χ. έως το 543 π.Χ. Αυτό αποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη πανοπλία ήταν παλαιότερη από εκείνη που φορούσαν οι Πέρσες.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...