Πολιτισμός

Εθνική Λυρική Σκηνή: Δωρεάν 3 παραστάσεις της στο κοινό

Με την δωρεάν προβολή, στην διαδικτυακή της τηλεόραση GNO TV, τριών παραστάσεων που σχετίζονται με την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, αποχαιρετά η Εθνική Λυρική Σκηνή τo 2021. Από τις 10 έως και τις 20 Δεκεμβρίου το κοινό θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει μέσω διαδικτύου, χωρίς καμία χρέωση, μεγάλες παραγωγές με σημαντικές καλλιτεχνικές υπογραφές.

Από το πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής της ΕΛΣ παρουσιάζεται το δίπτυχο όπερας και χορού «Δέσπω – Ελληνικοί χοροί», από την Εναλλακτική Σκηνή παρουσιάζεται η παραγωγή «Ο Κολοκοτρώνης ατενίζει το μέλλον Γυναίκες προετοιμάζονται για την επανάσταση κι εγώ, κάτι θα σκέφτομαι», ενώ παράλληλα στο πλαίσιο αυτό κάνει την πρεμιέρα της μια σημαντική ανάθεση των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων και του Μπαλέτου της ΕΛΣ, το video dance «Miniatures for Revolution». Το αφιέρωμα υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

 

Η «Δέσπω» του Παύλου Καρρέρ και οι «Ελληνικοί χοροί» του Νίκου Σκαλκώτα βιντεοσκοπήθηκαν στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Ζιάβρα. Πρόκειται για μια ενιαία παράσταση όπερας και χορού, στην οποία συμμετέχει η Ορχήστρα, η Χορωδία, το Μπαλέτο και Μονωδοί της ΕΛΣ. Οι Ελληνικοί χοροί του Νίκου Σκαλκώτα, οι οποίοι στηρίζονται στη γλώσσα του μοντερνισμού με στοιχεία από την ελληνική παραδοσιακή μουσική, χορογραφούνται εκ νέου για το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από την Πατρίσια Απέργη (Εθνική ενηλικίωση) και τους RootlessRoot – Λίντα Καπετανέα, Γιόζεφ Φρούτσεκ (Finality). Η όπερα Δέσπω του Παύλου Καρρέρ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, θεωρείται το «πρώτον ελληνικόν τραγικόν μελόδραμα» και βασίζεται στο μονόπρακτο του Αντωνίου Μανούσου Ο ηρωικός θάνατος της Δέσπως και των νυφάδων της εις τον πύργον του Δημουλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η παράσταση των Μιχαήλ Μαρμαρινού και Ακύλλα Καραζήση «Ο Κολοκοτρώνης ατενίζει το μέλλον Γυναίκες προετοιμάζονται για την επανάσταση κι εγώ, κάτι θα σκέφτομα»ι βιντεοσκοπήθηκε στην Εναλλακτική Σκηνή. Η παραγωγή επιδιώκει, μέσα από μια θεατρική γλώσσα όπου τα μέσα της σκηνής και του ήχου διαπλέκονται σε απροσδόκητους και νεωτερικούς συνδυασμούς, να προσεγγίσει την Ελληνική Επανάσταση ως ένα πολυσχιδές πεδίο διαρκούς κριτικής και αυτοκριτικής, και να προτείνει μια σκηνική ανάγνωση που διαπραγματεύεται το θέμα με παιγνιώδη, ποιητικό αλλά και ιστορικά τεκμηριωμένο τρόπο.

Το video dance φεστιβάλ «Miniatures for Revolution» αποτελεί τη νέα παραγωγή των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ. Με αφορμή την ιδέα της επανάστασης, πέντε νέοι συνθέτες και πέντε νέοι χορογράφοι συνεργάστηκαν και δημιούργησαν έργα μουσικής και χορού σύντομης διάρκειας, τις Μινιατούρες. Οι Μινιατούρες αποτυπώθηκαν σε πρωτότυπα βίντεο και έρχονται στην οθόνη της GNO TV. Η παραγωγή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Μπαλέτο και τη Διαπολιτισμική Ορχήστρα των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ