Πολιτισμός

Ανακάλυψη αρχαίας πόλης: Τι βρέθηκε στις ανασκαφές στην αρχαία Φωτική

Ανασκαφές στην αρχαία πόλη Φωτική στη Θεσπρωτία, έφεραν στην επιφάνεια ευρήματα της εποχής από τον 3ο αι. π.Χ. έως τον 6ο μεταχριστιανικό αιώνα.

Σημαντικά στοιχεία για την αρχαία πόλη Φωτική, ανακαλύφθηκαν από την έρευνα και τις ανασκαφές, που διενεργεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.

Λίθινες επιγραφές και τμήματα παλαιοχριστιανικών και υστεροβυζαντινών ναών καταδεικνύουν την ύπαρξη της αρχαίας Φωτικής στην περιοχή Παραμυθιά της Θεσπρωτίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επιφανειακή και γεωφυσική έρευνα, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα προσδιόρισε τα «σύνορα» του αστικού ιστού και τους κύριους οδικούς άξονες. Επίσης, χαρτογραφήθηκαν τα περιγράμματα οικοδομημάτων που βρίσκονται στο υπέδαφος.

Τα τελευταία δύο χρόνια, από το 2019 η επιστημονική ομάδα των Δρ. Ιωάννη Χουλιαρά και Δρ. Γεωργίας Πλιάκου, σε συνεργασία με τον Δρ. Björn Forsén του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι και του Φινλανδικού Ινστιτούτου της Αθήνας, συμβάλλοντας σε πενταετές πρόγραμμα αρχαιολογικής έρευνας, συλλέγουν στοιχεία για τον χρόνο ίδρυσης και την οργάνωση της αρχαίας πόλης.

Οι λατινικές επιγραφές και άλλα αρχαία ευρήματα που μαρτυρούν μια ιστορία με πολιτισμική ακμή εκτίθενται στα μουσεία της Ηπείρου καθώς και του εξωτερικού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εθνικά θέματα 0

Μείναμε...μπουκάλα! Η Τουρκία στον κόλπο να μεταφέρει ισραηλινό αέριο στην Ευρώπη- Ανακοίνωση Ερντογάν αποκαλύπτει το κόλπο-γκρόσο με τις ΗΠΑ

Μας πουλήσαν όλοι οι " φίλοι μας" διότι δεν θέλουν η Ελλάδα να αποκτήσει ποτέ μεγάλη γεωστρατηγική και ενεργειακή...
Εθνικά θέματα 0

Νέα ειδικού τύπου αμυντική προσέγγιση με την Γαλλία! Η ελληνική διπλωματία στρέφεται στο Παρίσι για βοήθεια στις τουρκικές προκλήσεις μετά το άδειασμα από ΗΠΑ

Αφορμή η επίσκεψη του Υπουργού άμυνας στο Παρίσι για την συμφωνία παραλαβής με τις Φρεγάτες Belhara