Πολιτισμός

Μουσείο Μπενάκη: Για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης

Η έκθεση «Παρίσι - Αθήνα, η Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675 - 1919», την οποία εγκαινίασε στις 27/2 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από κοινού με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, θα διαρκέσει έως τις 7 Φεβρουαρίου 2022 στη γαλλική πρωτεύουσα.

Συμμετέχουν ελληνικά μουσεία με δεκάδες έργα - δάνεια (πίνακες, γλυπτά, σχέδια), όπως επίσης γαλλικά μουσεία και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εκθέματα του Μουσείου Μπενάκη στη μεγάλη έκθεση προέρχονται από τις συλλογές Νεοελληνικού Πολιτισμού, Ζωγραφικής, Χαρακτικών και Σχεδίων και Μεταβυζαντινής Τέχνης, καθώς και τεκμήρια από τα Φωτογραφικά Αρχεία και τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής.

Επίσης, συνεισφέρει στον πλούσιο κατάλογο της έκθεσης με τρία πρωτότυπα επιστημονικά δοκίμια από τους επιμελητές του Μουσείου Μπενάκη.

Η επίσημη ενδυμασία που καθιέρωσε η βασίλισσα Αμαλία. Ανήκε στην Κλεοπάτρα Καριζοπούλου, το γένος Μελισσουργού, Καλαμάτα, 1840-1860, Μουσείο Μπενάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την επιμέλεια της έκθεσης «Παρίσι - Αθήνα, η Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675 - 1919» στο Λούβρο ανέλαβαν η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η διευθύντρια αρχαιολογικών μουσείων, εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ Αναστασία Λαζαρίδου και ο πρόεδρος - επίτιμος διευθυντής του Λούβρου, Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, με τον οποίο το Μουσείο Μπενάκη συνεργάστηκε στενά για το σκεπτικό και την επιλογή των αντικειμένων σε όλο το χρονικό διάστημα της προετοιμασίας της.

Η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει τους δεσμούς που ενώνουν την Ελλάδα με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, ακολουθώντας κυρίως το νήμα των σχέσεων Παρισιού και Αθήνας. Ένα νήμα που ξεκινά με την επίσκεψη των Ευρωπαίων περιηγητών του 17ου και 18ου αι. στα ελληνικά εδάφη, συνεχίζεται με τη στήριξη που προσέφεραν στον ελληνικό αγώνα οι λαοί της Ευρώπης, ακολουθεί τη δημιουργία του νέου κράτους και της πρωτεύουσάς του υπό την επίδραση του νεοκλασικισμού και σηματοδοτείται από τη δημιουργία αρχαιολογικών ιδρυμάτων, όπως η Γαλλική Σχολή το 1846.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Τι είδους και πόσο οπλισμό στείλαμε τελικά στην Ουκρανία; Τα καλάζνικοφ, οι S-300, ένα πλοίο με επικίνδυνο φορτίο και ένα άρθρο που δημιουργεί προβληματισμό

"Για παράδειγμα, το πώς η Ελλάδα έφτασε στην κατοχή της 20.000 τυφέκια εφόδου τύπου ΑΚ είναι μια τουλάχιστον...
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Σε γέννησα, θα σε σκοτώσω»! Ρώσοι ειδικοί: Αυτό είναι το μέλλον του Συντάγματος Αζόφ-Αυτοί οι Νατοϊκοί συνελήφθησαν στο Αζοφσταλ

Ρώσοι ειδικοί εκτιμούν ότι οι εθνικιστές του Συντάγματος Αζόφ θα γυρίσουν να δαγκώσουν το χέρι που τους ταΐζει... τις...