Πολιτισμός

Κινηματογράφος: Θρίλερ για γερά νεύρα η επιστροφή από τη μετάλλαξη Δέλτα

Ανησυχία έχει αρχίσει να εκφράζει ο κινηματογραφικός κλάδος στις ΗΠΑ (και όχι μόνο), σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, βλέποντας πως τα αυξανόμενα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα απειλούν να εκτροχιάσουν την καλοκαιρινή… επιστροφή των σινεμά σε ένα διάστημα που η προσέλευση του κοινού είχε αρχίσει να αυξάνεται παραπέμποντας σε ανάρρωση του κλάδου μετά το καταστροφικό 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από το Μάρτιο, οπότε η κανονικότητα άρχισε να επιστρέφει στις αμερικανικές αίθουσες, η προσέλευση του κοινού ανέβαινε συνεχώς με αποκορύφωμα τις πωλήσεις εισιτηρίων, το περασμένο Σαββατοκύριακο, που άγγιξαν τα 98,7 εκατ. δολάρια, ήτοι το μεγαλύτερο ποσό από την έναρξη της πανδημίας.

Αντιστοίχως, αυτό το Σαββατοκύριακο που είναι εορταστικό για τις ΗΠΑ, με αφορμή την εθνική γιορτή της 4ης Ιουλίου, συνολικά 80% των αιθουσών έχουν ανοίξει σε όλη τη χώρα και μάλιστα με χαλάρωση των μέτρων ακόμη και για τη χρήση μάσκας, με τους αναλυτές να ελπίζουν, έτσι, σε νέο ρεκόρ πανδημίας.

Η πορεία αυτή ενθάρρυνε αντιστοίχως τα μεγάλα στούντιο να αρχίσουν και πάλι τις πρεμιέρες δαπανηρών blockbusters, όπως ήταν η πολυαναμενόμενη άφιξη του «F9», το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας της δημοφιλούς σειράς Μαχητές των Δρόμων απέφερε 70 εκατ. δολάρια μόνο μέσα σε ένα ΣΚ, ένα νούμερο που ο κλάδος είχε να δει από τις… παλιές καλές εποχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τη ρόδινη αυτή εικόνα απειλεί να αλλοιώσει η επιθετική επέκταση της Δέλτα, δεδομένου πως ήδη κάποιες περιοχές και πόλεις έχουν ξεκινήσει να συζητούν την επαναφορά κάποιων μέτρων.

Για παράδειγμα, η καρδιά της κινηματογραφικής βιομηχανίας, το Λος Άντζελες αντέστρεψε τις οδηγίες για τη χρήση μάσκας, συνιστώντας πιεστικά τη χρήση τους, τόσο από τους μη εμβολιασμένους όσο και από τους εμβολιασμένους για όλους τους δημόσιους χώρους, όπως τα σινεμά και η εστίαση. Μάλιστα, αν τα πράγματα επιδεινωθούν περαιτέρω η ισχυρή σύσταση μπορεί να μετατραπεί και πάλι σε ρητή εντολή.

Μια τέτοια εξέλιξη είναι εύλογο πως θα ανακόψει την πορεία ανάκαμψης του ευρύτερου κλάδου της ψυχαγωγίας αλλά και της εστίασης.

Σύμφωνα με τα επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία η Δέλτα αναλογεί στο 25% των νέων κρουσμάτων στη χώρα, όμως οι αρχές αναμένουν να κυριαρχήσει μέσα στους επόμενους μήνες, ίσως και μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση για την επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Μάλιστα, αν και το εμβολιαστικό πρόγραμμα συνολικά πηγαίνει καλά, με το 47,6% του ενήλικου πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί, οι αρχές ανησυχούν για την ύπαρξη θυλάκων στη χώρα, στις νοτιοανατολικές και μεσοδυτικές πολιτείες, όπου το ποσοστό των εμβολιασμών είναι χαμηλό.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ